2011. július 18., hétfő

Jótékonyság és Warhammer40k


Üdv Mindenkinek!

Igen, jól olvastátok, a kettő dolog nagyon jól összefér egymással. De mégis, hogy? Mi köze lehet az emberi jótét lelkeknek a terepasztal fölött habzó szájjal kockákat gurító gémereknek egymáshoz? Egy külföldi szerző blogjában olvastam először ilyesmiről, és legalább annyira meg voltam lepődve, mint most Ti.

A blog linkje: http://heroesofarmageddon.blogspot.com/ Az adományoknak és a nagy gyűjtésnek már vége, de mindenképpen elolvasni pár lelkes bejegyzést.

Elmondom röviden, miről van szó. Ez a projekt abból állt, hogy négy, Armageddonos sereget néhány lelkes festő-modellező hobbitárs fokozatosan rakott össze. Ez a négy sereg az Armageddonos kódex-kiegészítőből ismert: Blood Angels, Ork Hordes, Ork Speed Freaks és természetesen az armageddonon állomásozó Steel legion.

A seregeket összerakják a fiúk, kifestik, majd amikor a végén kész van, odaadják az egészet egy-egy embernek. És hogy mi alapján dől el, ki az a négy szerencsés? Na most jön a lényeg: licitálni lehet a seregekre, pontosabban adományokat lehet küldeni. Aki a legtöbb adományt küldi be, azé lesz a kiválasztott sereg. De akik nem nyertek, azoknak sem küldik vissza a pénzt, így elég hatalmas összeg gyűlhet össze a blogszerző Paypal számláján, amit egyenesen az "Orvosok határok nélkül" szervezetnek küld el. Nemes cselekedet, nemde?



A blog régóta futott, és a közepétől figyelemmel is kísértem. Hogy hogy tudta a blogos fent tartani a figyelmet és az érdeklődést? Egy zseniális húzással: minden héten, az éppen legmagasabb adományt adó emberkének adott egy 'eavy metal festési szintű figurát. Természetesen aki heti nyereményt kapott, nem záródott ki a NAGY végjátékból sem.

A blogra a seregek nagy része szintén adományokból érkezett, ugyanis sok barát és támogató, más blogosak is adtak be figurát a közösbe, illetve kitették a linkeket, hogy reklámozzák az oldalt.

Összegzés:
Nagyon örültem, hogy a warhammert sikerült a mai világban összekapcsolni a jótékonysággal és az önzetlen adakozással, ez mindenképpen pozitív fényt vet a hobbira, és azt azt űzőkre egyaránt.

Heti komment kérdés:
Szerintetek Magyarországon egy ilyen akció milyen eredménnyel zárulna? És ha úgy gondoljátok, ez sohasem valósulna meg így itthon, akkor miért? (szegényebbek vagyunk, bankok miatt, kicsi érdeklődés, önzőek vagyunk?) Kíváncsian várom a válaszotokat, de előre szólok, ez elméleti kérdés, ha én egyszer adománygyűjtésbe szerveznék warhammeresen, azt a felgyülemlett pénzt csakis a Terepasztalos Játékos Alapítványnak adnám, Jinxéknek. (Hogy a GamesDay és más országos rendezvények, versenyek jobb támogatottságot kapjanak)

Üdv:
Kaba

13 megjegyzés:

  1. Úgy kezdődne a történet, h amint az első adomány beérkezik a számládra az APEH... izé, NAV s*ggbek*rna, mivel magánszemélyként nem gyűjthetsz ilyet és főleg nem adhatsz érte ajándékot, mivel azt kereskedelemnek hívják...

    Amúgy jó az ötlet, csak nagyon körbe kell bástyázni jogilag.

    VálaszTörlés
  2. Na igen, ilyenekre nem is gondoltam...

    VálaszTörlés
  3. Én nem értek ehhez a jogi virnyákoláshoz de szerintem nagyon jó az ötlet és én szívesen láttnék ilyet magyar warhammeres oldalakon. Szerintem ez itt is működne. Magyarországon egyébként hiába nagy a szegénység mindig szívesen adakoznak az emberek, épp azért mert tudják mi a szegénység :-(. Csak a kitűzött cél legyen nemes.

    VálaszTörlés
  4. Az ötlet jó, és szerintem jogi akadálya sem biztos, hogy lenne - feltéve, hogy a pénzt a PayPal-ról nem utalod át magadnak, addig ugyanis amerikában "marad" ;) De szükség esetén az MSTE is bevonható (illetve ezt nem én döntöm el, de van némi befolyásom).

    Adakozó emberek is biztos lennének, bár ugye kis léptéket és kisebb projektet kell elindítani (nem egyből 4 sereggel, hanem mondjuk 2 1500 pontos 40K sereggel). A gyenge láncszemnek én inkább azt érzem, hogy találj itthon annyi lelkes (és főleg kitartó) festőt, akik a projekt mögé állnak. Az elején persze lelekesek lennének, de vajon 1-2 hónap múlva is megmarad-e a lelkesedésük? :( De ne legyen igazam ;)

    VálaszTörlés
  5. KozY//BoneHeart2011. július 19. 0:29

    Nagyon jó cikk!!!!
    Én anno infinty forumon futottam bele ilyenbe. Ott árvaházba vittek be infinity csapatokat + asztalt +festékeket és nekiadták a gyerekeknek, akik hatalmas érdeklődéssel és örömmel fogadták. Sőt még havonta tudtak is venni nekik 1-1 blistert.

    Itthon az adomány: Szerintem szegényebbek vagyunk. Kurvára.
    Ami esetleg működhetne, hogy:
    maradjunk MSTE-nél.
    1. Adott 1 szépen festett sereg. X pont
    2. Az MSTE támogatást ir ki, hogy küldj x huf-ot támogatásként, ha ugy gondolod
    3. A támogatók közt _sorsolja_ a sereget.

    Tehát ez mégsem kereskedelem nem?
    Ezt viszont itthon is jó dolognak tartanám!
    És nem csak MSTE-nek, hanem pl beteg gyerekeknek is, vagy akárminek!

    VálaszTörlés
  6. http://www.civilbazar.hu/oldal/adomanyozas-jogi-tudnivalok

    VálaszTörlés
  7. Na jó, mivel valszeg senki sem olvassa el:
    "térítés nélkül átadott eszköz könyv szerinti értéke, térítés nélkül nyújtott szolgáltatás bekerülési értéke."
    Ez a lényeg. Vagyis, az ötlet itt bukott meg magánszemélyként. Ahogy Gróf is írta...
    Valszeg az MSTE megcsinálhatná, mivel rájuk kicsit másabb szabályok vonatkoznak (különben nyereménytárgyakat se oszthatnának).

    Magáról a kezdeményezésről: én hanyagolnám a GW-t. Miért?
    40k: mit érdemes, hogy meg is vegyék? Valami marinet. Sok, hasonló modellt. Megőrülsz, mire mindet a célban kitűzött minőségben kifest/kifestenek valaki/valakik. Mellette, egységes kellene legyen, ugyanazokkal a technikákkal is.
    WHFB: Még több modell... Jaj.
    BB: itt még látok esélyt. Talán bevállalja valaki, de akkor adj neki minimum 1 évet, hogy mellette mást is meg tudjon csinálni, ne csak ezeket csinálja.

    Skirmish: itt nagyobb az esély, a modellek lehetnek egytől egyig egyediek, másképp festve.
    De mit? Olyat, amit játszanak? Malifaux, Eden, WM/H (bár ez épp modellszám terén nem annyira skirmish), Hell Dorado? Esetleg a mostani újra kidobott Rackham resinek?

    Vagy választani valamit, ami tényleg dísznek jó, mint pl a Gift of Death volt, díszdobozzal, poszterrel? (http://www.coolminiornot.com/shop/miniatures/kingdom-death/kingdom-death-gift-of-death.html)

    Ez is fontos szempont azért...

    Kikkel csináltatnám/kiket vennék rá? A GG profi kategóriásait. Viszont itt figyelembe kell venni, hogy a legtöbben mellette bérfestők is. Lesz-e olyan, akinek kellenek a kész modellek, vagy inkább direktben odamegy hozzájuk, és megrendeli a festést fix X összegért, és nem licitál?

    Túl sok a ha az én szememben, és nagyon nagyot lehet bukni rajta... :(

    VálaszTörlés
  8. Wolf, Gróf: felejtsétek már el az APHET-et meg a jogot ebben a tekintetben.
    Soha a büdös életben nem jutna el az információ az apehhez és mindenki magas ívben le***, hogy x gyerek figurákat adogat és pár tízezer forintot adományoz.

    Az egyetlen bukovári lehet csak, ha valakit feljelentenek konkrétan, de még akkor sem lehet igazán belekötni, mert egy blog bejegyzés nem bizonyíték semmire, és az, hogy van egy 50e forintos tranzakciód, arra meg azt mondod, hogy eladtad bélának a seregedet, és te így fizettél, ezt még bevallani sem kell.

    Mint ahogy gondolom senki nem vallja be, hogy eladja a használt figuráit.

    Szóval lazuljatok már be egy kicsi, nem millók röpködnek itt és nem maffiázunk. :)

    Szóval, ha ilyet akartunk csinálni itt Mo-n, ez nem lehet a kifogás. :D

    Uff
    Bala

    VálaszTörlés
  9. Valszeg magánszemélyként ilyet tény, hogy nem nagyon lehet csinálni nyiltan, valszeg tényleg tennének rá ha mégis így menne, de egy kht vagy vagy valamilyen hivatalosan bejegyzett hely (Kristály, vagy a társasjáték szövetség...stb) tehet ilyen felajánlást szó nélkül. Ha esetleg komolyan gondolkodtok benne, van egy-két jogos üögyvédes ismerősöm, náluk rákérdezhetek. Üdv: Harry

    VálaszTörlés
  10. Én pont úgy gondolom hogy ha ilyenbe vágnánk mindenképpen w40k vagy wfb kellene mert ezeknek a játékoknak népesebb a tábora mint mondjuk más kevésbé populáris játékoknak. Abban egyetértek, hogy szegény kis ország vagyunk , de fenntartom továbbra is,hogy az adakozási kedv nálunk legalább akkora ha nem nagyobb mint nyugaton plusz egy ilyen akció meghirdetését úgy kellene kezelni,hogy az a szomszédos országok warhammeres közösségeihez is eljusson a dolog híre így a net segítségével onnan is lehetne felajánlásokat fogadni, szerintem :-).

    VálaszTörlés
  11. Az MSTE elfogadhat adományt, csak nem tudom milyen cím alatt, de valahogy le kell adóznia és be kell vallania.
    A magánszemélyeket meg nem abajgatják ilyen összegeknél.

    VálaszTörlés
  12. Szerintem simán megvalósítható lenne egy ilyen adakozás csak a stábot összetoborozni lenne nehéz, de szép gondolat én tutti benne lennék :-).

    VálaszTörlés
  13. Igen, az MSTE elfogadhat adományt, csak az igazolást kell kiállítania az adományozónak, akinek ezt csatolnia kell az adóbevállásához. Ezek után a magánszemély nem adózik. Amit pedig ad, arra ráhúzza az ajándékozás fogalmát. Persze, ha kérdezik, hogy hogy is volt ez. ;)
    Pogi: lehet, hogy a GW-s termékek a legelterjedtebbek, de egyszerűen akkora a modellszám, hogy azt GG szinten kifesteni ésszerű keretek között öngyilkosság.

    VálaszTörlés