2012. augusztus 30., csütörtök

Furcsa WW2 - 2. rész: DUST


Üdv türelmes Olvasóim!

Jöjjön akkor a jó sok ideje beígért DUST Warfare bemutató.
A Dust Warfare egy 28 milliméteres modellekkel játszható terepasztalos játék, amit mindannyiunk kedvenc táblás játékokkal foglalkozó cége, a Fantasy Flight Games alkotta meg, Paolo Parente olasz művész Dust
háttérvilágára építkezve.

A sztori
Egy alternatív világban járunk 1947-ben, ahol a második világháború még mindig dúl, bár történtek elég nagy változások. 1943 áprilisában Hitler orgyilkosság áldozata lett, és a náci párt feloszlatása után a Tengelyállamok megpróbálták magukat kicsit megreformálni. A Szovjetunió kilépett a szövetségesektől és egy új hatalmat alakított ki Kínával.
Jelenleg így a világot három nagy blokk viszálykodása sújtja:

  1. - a Szövetségesek (Egyesült Államok, Egyesült Királyság, Franciaország, Brazília, Kis-Ázsia némely nagyobb része és Afrika),
  2. - a Tengelyhatalmak (Németország, Olaszország, Japán és Európa nagyobb része, melyek inkább keletebbre vannak - tehát Magyarország is),
  3. - Szino-Szovjetunió (Oroszország, Kína, Dél-Amerika nagyobb hányada, Alaszka egy töredéke és kisebb falatok Afrikából).

Továbbá érdemes megjegyeznünk, hogy vannak olyan semleges nemzetek, melyek nem szeretnének részt venni az öldöklésben, és nem álltak egyik nagyobb blokkhoz sem.

A játékról
A játék világa nem számít újszülött csecsemőnek a TTG-k világában, de még nyalókás óvodásnak sem mondható, hiszen már több éve létezik, többféle formában is. Kezdve Paolo Parente képregényeitől táblás játékon (Rizikó-szerű, de járkáló Sherman-tankokkal) és szerepjátékon (befulladt) keresztül egészen a vérbeli, terepasztalos játékig színes a skála. Sőt, egyesek azt pletykálják, hogy az Alternate Timeline '43 címet kapta volna eredetileg a Dust, de néhány probléma miatt mégis így alakultak a dolgok. (Katt a vidijóra)



A modellek
A hétköznapi játékosnak az első, ami feltűnik, a gyönyörű s kidolgozott figurák. Paolo műveinek sajátos jellege a legnagyobb lépegető tanktól a legjelentéktelenebb szovjet gyalogosig rajta hagyta a nyomát, mely rajzokat és festményeket a szabálykönyvben is megcsodálhatunk.
A Fantasy Flight Games-nek köszönhetően a Dust fantasztikus modellekkel büszkélkedhet. Ahogyan valamelyik veterán kolléga is emlegette az Inkvizítor fórumon, az előre összerakott modellek alapszínei frakcióként változnak:
- Szövetségesek zöld,
- Tengelyhatalmak szürke,
- SSU pedig (természetesen) vörös.

Sőt, előre festett modellek is vásárolhatóak (a bérfestők nagy-nagy bánatára), persze jóval drágábban. Apropó árak! Ha azt hittétek, csak a GW figuráira kell spórolni, akkor tévedtetek. Egy gyalogsági egység ára 15 dodótól akár 20 dodóig is terjedhet (jelenleg 240 forint a dollár), a walkerek 25-40 amcsipénz intervallumon mozognak.
Vannak persze itt is kezdődobozok (core sets), melyek 80 dohányért gyünnek egy lépegetővel és változatos(abb) gyalogsággal mind a Tengelyhatalmak, mind a Szövetségesek részére (igen, jól olvastátok, Szovjetekhez NINCS).



A sereg összeállítása
"Itt jön a jeti, nagy pöcse van neki,/
A megszokott pontrendszer integet..."
 Énekelném, ha lenne bennem sok sör. Igen, a pontrendszerben a GW pontrendszere integet nekünk, de mégis kicsit máshogy, picit zavarosabb. Meghatározzuk előre a pontot, és a platoon-okért csengetünk. Három méretű játékról beszélhetünk:
- 200 vagy kevesebb (kicsi)
- 201-400 (közepes, általában ez a "tournament standard")
- 401+ (elképesztően hatalmas és marhanagy)

A pontok alapján változhatnak a platoon-ok méretei:
- kevesebb, mint 150 pont alatt csak egy platoon hozható,
- 150-300 ponthatárok között két platoon és max két hős,
- 301-450 intervallumon 3 platoon és max három hős,
- minden egyes +150 pontnövekedés esetén még egy platoon és egy újabb hős.



Ezek a p betűvel kezdődő egységek (bocsi, de nem akartam szóismétlést) több szekcióra bomlanak. Minden ilyen osztagba kell egy kötelező irányítócsapat, és egy elsődleges szekció. Utána három további szekció van, amik 4 különböző egység lehet.
Pl. vehetsz egy támogató egységet (lépegetők, mesterlövészek), melyeket minden második sima platton után vehetsz. Ezt úgy lehetne példával leírni, hogy mondjuk Szövetségesekkel nyomulunk, és van egy kötelező command szekciónk (Ranger Command Squad), és az első szekció lehet:
- combat ranger squad,
- assault ranger squad,
- ranger weapon squad,
- heavy ranger squad.

Tehát alapból két gyalogsági egységgel indul minden sereg. Különböző szekcióknak egy platoon-on belül különböző opciói lehetnek,  és az egységeket nem kell számozott sorrendben megvenni (tehát lehet egy command, és egy egyes számú és egy négyes számú egység). Hogy ez pontosan mit jelent, legközelebb kiderül...

Addig is, ha unatkozni tetszik, tessék olvasgatni a következő BoLS-cikket: http://www.belloflostsouls.net/2012/05/dust-short-history.html

Folyt. köv!


1 megjegyzés:

  1. Gondolom a konkrét árak érdekesek lehetnek!
    Tény, hogy különösebben nem olcsók a figurák - különösen az 1:72 világához képest, de a minőségük sem összehasonlítható.
    A Compayában egy 6 figurás doboz (combat ranger squad) 5160, míg a 3 fős (british paratroops) 4410 forint volt. Ez 860-1460 forintos darabár - itthon boltban. A light mecha 6000+ volt.
    Ez nagyjából Warmachine árban van, minőségre is minimum, és ott is cserélik le a fém figurákat (merthogy ez műanyag).
    Gondolom rendelni lehetne olcsóbban is.
    Ez a 15000 forint kb 75 pont, de az alapdoboz tartalmaz kb. 100 pontot és egy 22 pontos hőst is, ennek ára (felesben megvéve) 10.000,-.
    25.000,-ből van tehát egy már némileg variálható alapsereg a 150 ponthoz.
    A próbajáték során az alapdobozos figurákkal is szórakoztató volt a játék, bátran ajánlom mindenkinek!

    VálaszTörlés