2013. augusztus 20., kedd

Kabaman személyes véleménye a magyar bérfestőkről

Üdvözöllek Titeket, kedves Bérfestőim és Olvasóim!

A mai poszt két szempontból is különleges. Egyrészt ennek a bejegyzésnek a fő megszólítottjai azok az emberek, akik a terepasztalos seregeim összerakásában, kifestésében segédkeztek. Másrészt ma nyilvánosságra kerül a legújabb Kabaman-képregényem, amin két hónapja dolgozunk a képregényes kis csapatommal.

A képregény itt tekinthető meg, és sejtelmes módon semmilyen bátorító szót nem kívánok hozzá szólni:
https://picasaweb.google.com/108627435571896723898/SanyaAzEjfeliLany
Jó szórakozást kívánok hozzá, kritika minden formában és úton jöhet, ahogy eddig is.

Mielőtt szólnék pár személyes szót a bérfestőimhez, szeretnék deklarálni pár alapgondolatot, amivel a kevésbé rutinos Olvasók még nincsenek tisztában.

Miért alkalmazok bérfestőket, amikor olyan "drágán" dolgoznak?
Régen, egyetemista koromban én magam festettem a figuráimat, hiszen nem volt állandó fizetésem, és rengeteg szabadidőm volt. Sajnos ez most az ellentétére fordult. Este munka után nem sok kedve van az embernek éjszaka a lámpa mellett vakoskodnia az ecsettel, amikor más ezt jobban, költséghatékonyabban és szebb végeredménnyel végre tudja hajtani. A figurák drágulása pedig arra készteti az embert, ha megvesz egy doboz figurát több ezer forintért, akkor ne legyenek összepacsmagolva, és nézzenek is ki szépen (legalább annyira, mint a dobozon).
Az meg, hogy drágán dolgoznak, az személyenként változó, de aki kicsit is tájékozottabb, tudja, hogy külföldön egy igazi profi bérfestő ritkán vállal komolyabb munkát, és sajnos Magyarországon jellemző a bérfesteni vágyóknak, hogy a külföldi minőséget is meghaladó magyar festők munkáit nem díjazzák oly mértékben, mint ahogy azt megérdemelnék. Aki nem akar erre pénzt költeni, aki szerint drága, az keressen más festőt, aki olcsóbbért vállalja. Ha a fórumon privátban (neadjisten nyilvánosan) sértegetik egymást, az senkinek sem tesz jót (kivéve a trolloknak).

Az meg, hogy drágán dolgoznak, az személyenként változó, de aki kicsit és művelt, tudja, hogy külföldön egy igazi profi bérfestő ritkán vállal komolyabb munkát, és sajnos Magyarországon jellemző a bérfesteni vágyóknak, hogy a külföldi minőséget is meghaladó magyar festők munkáit nem díjazzák oly mértékben, mint ahogy azt megérdemelnék. Aki nem akar erre pénzt költeni, aki szerint drága, az keressen más festőt, aki olcsóbbért vállalja. Ha a fórumon privátban (neadjisten nyilvánosan) sértegetik egymást, az senkinek sem tesz jót (kivéve a trolloknak).Ez egy újabb alapkérdést is felvet, miszerint ki számít Magyarországon valaki egy ideális bérfestőnek? Én már két éve nem festek, csak festetek, és két év alatt bizony rengeteg személyes tapasztalatom volt ezen a téren. Ezek alapján összeállítottam egy listát, hogy én szerintem milyen az ideális bérfestő.

Mi az a TTQ?
Erről Érc írt annó egy remek kis szösszenetet, érdemes elolvasni:
https://sites.google.com/site/grimwardebrecen/home-2/tabletopqualityMilyen számomra az ideális bérfestő?
1) Az ideális bérfestő tisztában van a saját festési sebességével.
Tudja, hogy az előre megbeszélt minőséget az összes modellre vonatkozóan mikorra tudja úgy teljesíteni, hogy belekalkulálja a lehetséges késést is (pl. nincs olyan festék és be kell szerezni, szabin lesz, beteg lesz stb.). Ha az illető 1 hetet csúszik, az számomra teljesen elfogadható.
Vagy az is, ha határidő előtt egy héttel szól, mikorra lesz kész.

2) Az ideális bérfestő tisztában van a vevő különleges igényeivel.
Itt most a személyre szabott, egyénenkénti speciális kérésekre gondolok, és azokra is, amik alapnak számítanak.
Én például TTQ+ minőség esetén megkövetelem a talp szélének kifestését, a talpra a műfüvet és a végén a lakkozást.

3) Az ideális bérfestő a kész modelleket igényes és biztonságos csomagolásban juttatja vissza.
A vevőnek külön öröm, ha a drágán vásárolt és festett figuráit nem kell ragasztóval összeragasztgatnia.
Ez ugyanúgy vonatkozik arra is, aki eladott figurát, és a vevőnek ki kell küldenie.
Tipp: SOHA, semmi esetben ne írassuk rá Magyar Posta által küldött csomagunkra, hogy "Törékeny".

4) Az ideális bérfestő SOHA nem kér előleget, csak vészhelyzet esetén.
Pénzt csak abban az esetben utalok én magam is előre, ha a festő azt észérvekkel megindokolja.

5) Az ideális bérfestő fényképeket készít a figurákról, és időben tájékoztat a fontos döntések előtt.
Szeretne a festő egy újfajta technikát kipróbálni? Kísérletezne másfajta színsémával? Konverziós ötlete lenne?
Esetleg seregszinten eszébe jutott egy remek koncepció, amire a megbízó nem is gondolt?
Letört egy figura végtagja, és vissza kell ragasztania? Összerakásnál nem tudja, milyen fegyveropció kell?
Semmi gond, mert az okos bérfestő informálja a megrendelőt. Ilyenkor a megrendelőnek kötelező pontosan, érthetően és konkrétan felvilágosítani a bérfestőt a legapróbb részletekről. Volt már olyan esetem bérfestővel, ahol ha nem kérdeznek rá az összerakáskor pár dologra, az egész seregem használhatatlanná vált volna a harcmezőn.Pár gondolat és intő, kerülendő példa a rettenetes bérfestői tettekre (neveket nem említek):
- Késik, de nem heteket, hónapokat, hanem éveket egy figurával
- Előre kéri az egész pénzt, és utána hónapokra eltűnik a warpban
- Nincs tisztában az előre megbeszélt minőségben (TTQ kifejezés tipikusan ilyen)
- Trehány módon juttatja vissza a figurákat (összetörve, kopva, darabokban)
- Nem reagál a rendelő kérdéseire (erre sajnos hallottam példát az ellenkező oldalról, vevő leszarta a festőt)
- Rosszul adja meg a címet, és a vevőnek a posta visszaküldi a cuccait
- Horrobilis összeget követel, a megbeszélt áron felül

A vevői oldalról is hallottam csúnya dolgokat, de erről majd a bérfestők a kommentekben nyilatkozzanak, kérem :-)És most térjünk a lényegre. Jelenleg több Warhammeres seregtervem is van, melyekhez úgy döntöttem, dedikált festőket keresek. A 2013-as évi tervem az, hogy addig nem vásárlok újabb figurákat, amíg nincs meg az összes seregemhez a kiegészítő (kódexek, seregkönyvek, speciális jelzők) és maradéktalanul nincsen kifestve és összerakva adott sereghez a figurák. Egyfajta "rekonstrukció" fog történni seregek szintjén. A következő listában felsorolom, hogy a jelenlegi seregeim milyen állapotban vannak, milyen javításra és bővítésre várnak, és mekkora arányban.
Ha valaki elvállalja az adott sereghez tartozó "feladatokat", akkor privátban egyeztetünk a határidőkről és a
dolgok menetéről. Nem titkolt célom, hogy következő Oszakén egy warhammer 40k játékbemutatót tartsunk, igényes tereppel és igényes seregekkel. Erre még később vissza fogok térni itt, a blogon.Kezdjük a sort a Warhammer fantasy-val:
1) Orcs and Goblins -
A zöldbőrű seregem a kedvencem a fantasy seregeim közül. Sajnos azonban nagyon sokan vannak, és a festetlen vagy félig megkezdett orkok száma is elég terjedelmes. Jelenleg a két fő disznós karakteremet és a BSB-s hőst Tippinek passzoltam le kipofozásra. De nem tudom, ki az, aki vállalná a maradék orkok kipofozását.
Körülbelül 30 duplacsoppás ork vár a következőkre:
- talpak befejezése (homok+fű, talp szélét barnára)
- alapszínek felvitele (ruha, bőr, fegyver, fogak, TTQ-)
- ezek után lehetséges új figurák a sereghez: doom driver catapult, black ork csapat, night goblinok, Skarsnik

2) Vampire counts -
Jelenleg egyetlen coven throne modellből álló sereg, melyet még MAC festett ki GamesDay-re. Szeretnék köré építeni egy 500 pontos, asztalon játszható fun sereget (csontik, zombik). Az a bérfestő, aki ezt a sereget választja, a következőkre készüljön fel lelkileg:
- legalább 40 zombinak mozgató tálca készítése, zombik átfestése és talpak készítése
- új figurák: ghoulok, black knightok, vagy Eladó topikban egy akciósabb Vampire sereg :-)
- ennek a seregnek a legalacsonyabb a prioritása, de jelentkezni már lehet rá

Warhammer 40K seregek
1) Chaos Daemons -
Tavaly Fluffisztánon vásárolt sereg, melyhez Tippi és Puszti festett figurákat. A meglévő figuráim 100%-os
festettségnek örvendenek, viszont pár régi seregből megmaradt figura olyan kevés, hogy nem teszik ki a minimális létszámot sem.
- azok a figuráim, amelyekhez bővítés szükségeltetik: bloodletters, bloodcrushers
- lehetséges új figurák: pink horrorok, khorne skull cannon

2) Imperial Guard -
Jelenlegi fő seregem (pontszám alapján), mely szintén inkább fluffos egységekkel rendelkezik (ogrynok, lovasok). Létszámilag és festettségileg az IG seregnél rendben vagyunk, viszont szükség lesz egy-két új nagysablonos Heavy választásra. (A Sentinelek összerakását és kifestését Érc bevállalta)
- új egységek: basiliskok, deathstrike, és csapatszállító kimérák
- poén egység: egy osztag boci-guardsman, green stuffból ("Megyünk, mint marhák a vágóhídra!")

3) Dark eldars -
Jelenleg MAC festi becsületesen az eladó topikból jó áron megvett, te borzalmasan festett sötét eldáimat.
Elsősorban MAC-ra gondoltam a sereg folytatásában, ugyanis régóta ígérgetek neki egy újfajta Talost. Ha elkészül, egyeztetünk ezügyben ;-)

4) Eldars -
Ez szintén egy dedikált "küldetés", ami Adrinak szól. Megbíztam egy wraithblade osztag kifestésével, ha sikerül neki minőségileg ez (eddig nagyon úgy tűnik, hogy igen), akkor a következő feladatokat kapja:
- egy osztag wraithguard (lövősök), egy spiritseer és dire avengerekNem csupán jelenlegi bérfestőim, de új bérfestők jelentkezését is várom a nem dedikált feladatokra. Új bérfestő esetén kapcsolatfelvétel után előbb egy osztagos "próbafestésen" kell átesnie majd az illetőnek, és ha megfelelt, akkor kapja majd a nagyobb kihívást. Mindenkinél így csináltam, szerintem ez egy elég igazságos metódus. Ja, és aki előleget kér, azt alapból elküldöm kapálni :-)


Erre a hétre ennyit szerettem volna mondani, remélem az is megtalálta a maga érdekes részét, aki nincs benne a terepasztalos-bérfestős maffiában, hihihi. Addig is minden jót, és ne feledjétek, ezen a héten már csak(!) kettő napot kell aludni a következő hétvégéig.

Üdv:
Kaba

17 megjegyzés:

 1. A Képregény nagyon jó lett, jó az elején a magyarázat, viszont olyan betűtípussal van készítve, ami nekem pl nehezen volt olvasható.

  Bérfestős témában írtam neked privátot Fb-ra.
  Tippi.

  VálaszTörlés
 2. Kaba!
  Teljesen rendben van a cikk és maximálisan egyetértek a felvázoltakkal. A továbbiakban szívesen álok rendelkezésedre mint a DE és mint a Vampire sereg vagy bármilyen más sereg tekintetében :D
  Kicsit még fényezhettél volna minket ,hogy mennyire vagy elégedett velünk és szerinted mi az a minőség amit biztosítunk neked de ez igazából elhanyagolható :D

  MAC

  VálaszTörlés
 3. Megragadom az alkalmat már ha itt van a lehetőség, előre is elnézést a hosszú posztért.

  Számomra a legrettegettebb dolog amikor kapok egy figuragyártó oldalára mutató linket a festendő figurákról, ahol ugye akár nem is egy hanem több profi festő 20-60 órai munkája van stúdióban lefotózva és "de nekem az olcsó TTQ minőség elég lesz" sorral meg van toldva a megrendelés.
  És mivel Magyarországon - de külföldön sem és az is változik - nincsenek pontosan definiálva a festési minőségek ezért sajnos adódhatnak félreértések. Éppen ezt megelőzendőn néhány hónapja dugtuk össze a fejünket és próbáltuk pontosítani MAXXxxx-szal a kategóriákat (külön köszönet neki), elkezdtem megfesteni a szemléltető figurákat, a fele meg is van de azóta meg el vagyok havazva (új munkahely, új munkakör, rengeteg tanulás).

  A másik meg tényleg nincsenek vagy nem akarnak tisztában lenni az árakkal az emberek. Szerintem egy normál minőségű TTQ figurát nem lehet megfesteni 1,5-2 óra alatt: előkészítve (zsírtalanítva), alapozva, pontosan festve, base-elve, lakkozva, úgy, hogy mindent én adok (airbrush, festékek, ecsetek). Csak fel kéne szorozni a rezsióradíjjal és a "drága festés" sokszor nagyon szánalmas óradíjra jön ki, mert előre nagyon nehéz belőni, hogy mennyibe fog kerülni én meg utólag nem variálok (az autószerelő sem fogja tudni megmondani előre, hogy mennyibe fog fájni a javítás). ;)

  És most a másik oldal, milyen számomra az ideális festető?
  Nekem is - ugyanúgy ahogy Kabának megvannak a kedvenc festői - megvannak a kedvenc festetőim akiknek akkor is bevállalom a munkát, ha másnak nem, mert nincs időm. Őket akkor is beszuszakolom valahogy, akik nem variálnak utólag és szabad utat adnak a művészi szárnyalásnak, elmondják nagy vonalakban, hogy mit képzeltek el, milyen minőségben és mennyit áldoznak rá. Igen, Kaba is közéjük tartozik. :)

  Megjegyzem az a link már 4 éves és az egykori Grim War Debrecen klub tagjaira, saját festésre vonatkozott, annyira már nem pontos, hogy bérfestésre rá lehessen húzni de valami támpontot ad.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Annyit javítanék:
   "Szerintem egy normál minőségű TTQ figurát nem lehet megfesteni 1-2 órál kevesebb idő alatt:"
   Ez nagyban függ a figurától.

   Törlés
  2. Hát igen, a megbízó személye sem utolsó szempont, kedvencem amikor valaki beharangozza nekem hogy kell festeni ezt+azt, aztán lelép mint k.va a sezlonyról, úgy, hogy én nyaggattam úgymond hogy akkor mi meg hogy, többed ízben is :D.

   Másik csoda amikor 200 Ft/db áron akarják hogy kifessek bármit is..
   Nem vagyok egy pénzéhes típus, sőt, általában saját magam alatt vágom a fát árban, főleg ha haverokról/barátokról van szó, de azért a pofátlanságnak is van határa, főleg úgy hogy adott srác nem volt közeli koma/haver/barát.

   Harmadik csokor:

   " Szia! Ezt meg ezt kellene festeni, mennyi lenne?"
   " Hali! xy ft/db".
   "Cöh!! annyiért kifestetem inkább mással!"
   " Szíved joga"

   Alapvetően nem azzal van a bajom hogy máshoz megy,szíve joga, hanem az hogy konkrétan hülyének próbál nézni.
   Van egy konkrét személy aki évente egyszer eljátssza velem ezt a párbeszédet, és utána csodálkozik hogy élőben még kezet rázni se vagyok hajlandó vele...

   Viszont azt hangsúlyoznom kell, hogy bőven van pozitív ellenpéldám is!.

   Voltam már nem egyszer megszorulva, és előreutalással adott megrendelők kisegítettek, amivel kihúztak adott esetben a szarból, köztudottan túlvállalom magam sokszor, megértőek voltak ez ügyben, adott esetben kaptam prémiumot mert jobb lett a festés mint amit elvárt az illető, rugalmasak a fizettséget illetően, stb stb.
   Ez úton szeretném ezt a következő személyeknek itt is megköszönni:

   Kaba
   Dobák Zoli
   Patrik (Blackfire)
   Balázs( Wwraith)
   Peti(Darken)
   Vándorffy Péter
   MaXXxxx

   Csak hogy a számomra legkedvesebb megrendelőimet említsem.

   1,5-2 óra alatt össze lehet hozni egy TTQ figurát, de akkor az a legalja... Én inkább festem a figurát plusz 2-3 órát, és szögezem le ezt a megrendelőnek, mint hogy összecsapjam, egyre jobban erre törekszem.
   Nyilván ha az illető megrendelő az általa elképzelt árért, az annak megfelelő minőséget kapná, akkor meglehetős felháborodással élne :D.   Törlés
 4. Hát mint mondjak? Teljesen meghatódtam :')
  Örülök, hogy egyelőre elégedett vagy velem, remélem ez így is marad, hiszen a jelenlegi legjobb tudásom szerint "dolgozok", és örülök, hogy néhány szempontnak már most meg tudok felelni :)

  (Amúgy pont emiatt, hogy nincs 'pontos' TTQ fogalom nem tudom magam elhelyezni, hogy pontosan hol is vagyok jelenleg, de a leírásból kiderült számomra, hogy TTQ+, ami azért simogatta a lelkemet :D )

  Amúgy a poszt jó, az egyik bekezdés kétszer szerepel, a bérfestők drágán dolgoznak részben. Csak, hogy legyen mibe belekötni :D

  Adri

  VálaszTörlés
 5. Jo post.
  Es jo elozetese lenne egy olyannak, ami felsorolja a berfestoket es a veluk valo tapasztalatot (ennek mar parszor nekiultem, de 0 sorig jutottam :P )

  TTQ-ido: igazabol itt gond, hogy nincs eszkoz(pl. Tippinel AB)/technika hozza amivel gyorsitani lehetne a folyamatot. Igazabol kb 1 ora alatt meg lehet csinalni figurat TTQ-ra, es akkor meg talan meg is eri. Minel tobbet szorakozik utana vele a festo, annal rosszabbul jar.
  Szvsz Tippinel megvan a CMON-os video, ahol a seregfesto mutatja be, mit hogyan csinal, hogy hetente kesz legyen egy 2000pt-os WH(40K) sereggel. Ezt erdemes 1x megnezni mindenkinek aki komolyan berfestesre adja a fejet.

  TTQ-ar: ez erdekes dolog, mert egyreszt, mint vevo nyilvan a legolcsobb megoldast keresem en is, de a 200-500Ft/figura kibaszas a berfestovel. Ha egy figuraert 200Ft-ot kap es mondjuk csak 1 ora, akkor kb a minimalber felet tudja osszehozni 1 honapban. (Es igen tovabbszamolva 500Ft-nal is csak kb minimalber jon ossze).
  Mo-i berfestest dragalloknak erdemes lenne a kulfoldi arakat is megnezni(3font=alapszinek+wash --> 10-15font/ora, minimum 20 ora munka), hogy aranyaiban latni lehessen, hogy adott minoseg mennyibe kerul.

  Es persze az ar bonyolodik, ha joval tobbet akar az ember minosegben, de meg nem a vitrin-peldany a cel, hanem valami koztes. Utobbi idoben en is ezt a kategoriat celzom, nem egyszeru.

  M.

  VálaszTörlés
 6. Csatlakozom, jó poszt.

  A GoblinPirate által idézett dolog máshol is megvan, konkrétan szállodaipar.
  - Mennyi?
  - Ennyi.
  - Ne szórakozzon, abból elmegyek XY helyre, ahol Z csillaggal / N éjjel többet kapok, mint maguknál!
  - Lelke rajta.

  Persze, legyél udvarias, profi, a 40. ilyen után is. Csak tényleg nem tudom, miben reménykednek az ilyen emberek.
  "-Jó, igazad van, átláttál a szitán, azzal a 600 Ft/figurával tényleg gennyesre keresem magam, mert valójában kosztért tartott szomáliai menekültekkel festetem én is ki a megrendeléseket, és eltérítettem egy konténernyi GW festéket; elvállalom neked 200-ért, majd egy héttel később lesz fehér Lambo a piros mellé."

  Én sose dolgoztattam bérfestővel, mert tudom, hogy nem engedhetem meg magamnak (nem ők drágák, az én fizum kevés). Aki nem tudja megfizetni, az nem él vele, ilyen egyszerű. De még nyomósabb ok, hogy igazából sosem éreztem szükségét annak, hogy bérfestővel dolgoztassak. Nem voltam kényszerhelyzetben (pl. painted-only sereggel lehet menni egy versenyre), és ha bárki más bármilyen kis részben is belenyúlna a figurámba, akkor a kész műben ott érezném a "nem az enyém" dolgot.
  Inkább készülök el évek alatt, de az utolsó patkószegig az én SAJÁT művem legyen.
  Ez nem házépítés, ez nem csapatmunka, itt lehetek önző, hogy 100%-ban az én kezem művét, és -hol jobb, hol rosszabb - képeségemet tükrözi, ha valaki a vitrinben rájuk néz, és nem egy idegenét.

  VálaszTörlés
 7. >és ha bárki más bármilyen kis részben is belenyúlna a figurámba, akkor
  >a kész műben ott érezném a "nem az enyém" dolgot. Inkább készülök el
  >évek alatt, de az utolsó patkószegig az én SAJÁT művem legyen.

  Erre viszonylag egyszeru a megoldas, el vannak hatarolva a csapatok/figurak.
  Pl. nalam:
  - Freebooter Amazonokat nem kapja mas, csak en csinalhatom
  - Malifaux Arcanistot csak berfesto csinalja, en nem.
  - ...

  >evek alatt
  :D
  sajnos vannak orultek, mint en is, akik SOK figurat vettek/vesznek pl. ebay, kiarusitasok, stb miatt. Ide tartozik pl a ludikbazar conf akcioi, ahol 90-95%-os arengedmennyel mentek a dobozok (es ami miatt nem figuradarabban szamolom oket, hanem literben).

  Utanaszamoltam, ha hetente 1 figurat kifestenek (gyakorlatban kevesebb idom van ra, igy nem jellemzo), akkor (felteve, hogy soha tobbe nem veszek semmi ujat, ami szinten eselytelen) kb 40-60 evnyi festenivalom lenne. Inkabb csinaljon meg belole egy reszt mas, mint festetlenul varja a feledest.

  M.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. >Inkabb csinaljon meg belole egy reszt mas, mint festetlenul varja a feledest.

   Igen, ezen már én is gondolkodtam, hogy mennyi limlomot fognak utánam a gyerekek-unokák kukázni :-)

   Törlés
 8. Hmmm. Hát bérfestetésről van szó és engem meg sem említenek? :-) Na amire Kaba most jön rá, azt én kb. 6 éve csinálom. Én már meló közben találkoztam és ismerkedtem meg a terepasztalozással, így mindig több pénzem volt, mint időm... türelmem, tehetségem :-( a festegetéshez. Kaba a cikkben jól rátapintott a lényegre és sajna nekem is volt rossz tapasztalatom, de az ellenkezője is bőven.
  Negatív tapasztalatok:
  - nem készül el időre ( csak pár hónapot csúszott )
  - előre kérte a pénzt és úgy késett hónapokat
  - nem olyan színsémára festette a figukat amit megbeszéltünk és amit kinyomtatva a kezébe nyomtam
  Pozitív tapasztalatok:
  - Érc !!! :-) na jó pontosabban
  - pontos, nagyon szép munkája van
  - nála az olcsó TTQ is gyönyörű
  - történelmileg tájékozott és nem fest olyat járműre vagy egyenruhára ami nem odavaló, kivétell ha az a megrendelő óhaja :-)

  Na jó, nem reklámot akarok csapni, de vele tényleg nagyon elégedett vagyok és ha megkérdezitek bárkitől akkor kiderül, hogy én már nem kevesett festettem vele. Ezúton is köszi neki.

  Ui.: pár jótanács. Én is mostanában gondoltam erre FoW ügyben. Mivel van több seregem is aminek egy része még festés után áhítozik és mivel ebben a játékban annyi történelmi alakulat megjelenítésére van lehetősége próba festetés gyanánt egy-egy talpat odaadok előre és kérni fogok belőlük minta festést. Mire is gondolok:
  Pl. fogom az amerikai gyalogosaimat és kiválasztok egy alakulatot. Veszek egy talpnyi gyalogot és odaadom a festőnek ( a példa kedvéért legyen az Érc :-) ). Ő a megbeszéltek alapján elkészíti majd visszaadja és ezután már mindketten konkrét infóval rendelkezünk, hogy miért?
  1. én tudom mit várhatok majd a sereg kinézetétől
  2. ő tudja mennyi időt vesz igénybe az elkészítés
  3. így már tudom mikorra készül el vele
  4. ő tudja mennyibe került neki egy talp és konkrét árat ad a teljes seregre
  5. én tudom mennyit kell ezért fizetnem és nem lesz kellemetlen beszélgetésünk arról, hogy bár ő ennyiért vállalta most mégis fizessek rá még.... stb. :-)
  Bocs, ha hosszú voltam.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. >- előre kérte a pénzt és úgy késett hónapokat
   nekem eddigi 'kedvencem': elore kerte a penzt, majd eltunt.

   a vegen levo otlet jo, bar:
   1. elvileg festo referenciak alapjan ezt tudni fogod (ha teljesen uj ember, akkor tenyleg jol jon ilyen)
   2. ezt elvileg neki meg kellene tudnia saccolnia (megint, ha uj, akkor jo, kulonben folos)
   5. nincs rafizetes, az eredeti megegyezes kot (masik iranyban is, ha kiderul, hogy gyorsabb/konyebb, akkor sem kap kevesebbet), ha rosszul becsulte fel a munkat, akkor i.j.

   Törlés
 9. Hibátlan cikk, öröm volt olvasni.

  VálaszTörlés
 10. Hali!
  Privátba bérfestőket keresnék Pesten esetleges munkára.
  Malifax Neverborn The Dreamer Box Set célpontokhoz.
  Egyenlőre az idő/ár info érdekelne,hogy belekezdjünk-e majd a közös bizniszbe.
  Még csak tervezem a dolgot,de félek a festéstől.
  valheru@freemail.hu
  Köszönöm a figyelmet!!!
  :)
  V.

  VálaszTörlés
 11. Sziasztok!
  Bérfestőt keresek épp, így akadtam erre a bejegyzésre. Ha tudnátok ajánlani profit, megbízhatót vagy van itt, aki jelentkezne, azt megköszönném!
  Az email címem diana.szabo.zs@gmail.com

  Köszönöm!
  Dia

  VálaszTörlés
 12. Sziasztok!
  Én is éppen bérfestőt keresek... ha van még aktív a fenti polémiából, akkor megköszönném a jelentkezést. Elsősorban társasjátékok figuráinak a festésére keresnék valakit. (Blood Rage és Zombicide Black Plague, de jön még néhány...) ramosrobswc@gmail.com Köszi!

  VálaszTörlés
 13. Hasznos gondolatok! Linkeltem a témáról szóló cikkemben - https://alkony.enerla.net/english/the-nexus/miniatures-nexus/miniature-related-services/miniature-painting-commission-services

  VálaszTörlés