2017. január 23., hétfő

Hogyan szervezzük W40K versenyt?

Üdv Kedves Olvasók!

Szörnyen régen írtam, talán még a KMCS3 előtti kedvcsinálómat, vagy az azutáni csatajelentésemet akartam volna megírni? Ki emlékszik már arra…

Mostanában sikerült teljesen elhavaznom magam, melyben elég jelentős szerepet vállal az a tény, hogy most február 4-én és 5-én Debrecen lett a KMCS legújabb fordulójának a helyszíne, és a szervezési munkálatok átkerültek Hozzám. Miből is áll egy ilyen szervezés? (Aki szintén KMCS vagy más, városok közötti magyar W40K versenyt szeretne szervezni, az most duplán figyeljen ide.)

1)     Dátum
A feladat a következő. Írj ki és szavaztass meg egy olyan dátumot, ami az emberek 98%-ának megfelel, legalább 3 hónappal a végleges verseny előtt (ne túl korán), de legfeljebb az esemény előtt 1 hónappal (ne túl későn), és természetesen úgy, hogy a helyi klubosok is érjenek rá.
2)     Helyszín
Megvan a helyszín, ám mielőtt pezsgőt bontanál, jöhet a helyszín kiválasztása. Többnapos rendezvény esetén a szállás helyének, idejének és árának a lefixálása is ekkor következik, ami jelen esetünkben nem más, mint a Magyar Honvédség fennhatósága alá tartozó Kratochvil Károly középsuli. Itt szigorúan meg kell határozni egy határidőt, ami előtt össze kell gyűjteni, hányan szeretnének bent aludni, ha igen, milyen árkategóriát engedhetnek meg maguknak… Egynapos rendezvény esetén csak a csata helyszínét kell lefixálni az intézménnyel. Ez akkor gáz, amikor a kedves vendéglátó kauciót kér előre, vagy előtte 1-2 nappal sztornózza az egészet (pl. MÁV). Erre külön oda kell figyelni mindig.
3)     Pontszám és küldetések
Tudjuk már, mikor és hol lesz a csata, szóval jöhetnek a piszkos technikai részletek! Azaz milyen seregek jöhetnek, mekkora pontból, és alapkönyves küldetéseket akarsz, vagy speciálisakat. Ha alapkönyves, akkor csak arra kell ügyelned, hogy lehetőleg ne legyen az X. küldetés után a verseny napján sok döntetlen, mert akkor a díjakat szét kell fűrészelni, vagy a kocsmai verekedést rendőrséggel szétoszlatni
J
Én mindig azon a véleményen vagyok, hogy ha tudod, hogy viszonylag kezdő/ritkán játszó emberekkel dolgozol, akkor a versenyen a legjobbak a szabálykönyves alapküldetések. Számolási szempontból pedig az eltérő számú objektívák és mellékküldetések garantálják, hogy a 30 versenyzőből nem lesz 10 ugyanolyan helyezett.
Speciális küldetések (szerintem) inkább a veterán játékosok partijain jöhet, akik már szarásig játszották az alapküldetéseket, kívülről tudják saját és ellenségeik statisztikáit/módszereit, és valami újdonságra vágynak. Ennek az a hátránya, hogy verseny napjáig legalább 2-3 alkalommal illik letesztelni, hogy kijöjjenek a bugok, elírások, hüjje kérdések és a táplehetőségek.
4)     Kommunikáció
Jelenleg sok amatőr bajnokság és verseny van Magyarországon, és tapasztalataim alapján ez a tényező az, aminek legjobban kellene fejlődnie. Nem egyszer láttam az Inkvizítoron vagy a Facebook-os eseményen, hogy sajnos későn jöttek az információk, a kérdésekre lassú volt a reagálási idő (vagy rosszabb esetben nem is volt), illetve nem volt egy egységes, közös felület, amit mindenki könnyen elérhetett. Mi erre a célra egy bárki által írható Google Drive doksit használunk, illetve én mindig szorgalmasan reklámoztam az újabb tényeket közösségi hálón, Inkvizítoron és néha személyesen is.
Ilyen gyakori kérdések lehetnek, hogy ez meg az a sereg használható-e, ezt vagy azt a szabályt ti hogy értelmezitek, illetve hogy a versenyen merre-hány méter a kajarendelés, lehet-e cigarettázni, mikor kell kezdeni, mit kell elhozni, lehet-e rózsaszín elefántokról beszélgetni, és ki tudja még, milyen
fasságok  furcsaságok jutnak az emberek eszébe. Nem vallom magam egy mizantróp embernek, de ezen a ponton nagyon kreatívak tudnak lenni a jelentkezők, és érdemes ezekre a kérdésekre minél hamarabb széles körben nyilatkozni.
5)     Nyeremények
Érdemes készülni mindig tárgyi nyereményekkel, ami motiválja az embereket a versenyzésre. Például kuponok egy makettboltban, serlegek, érmek, szép könyvek, igényes alkoholos italok díszcsomagolásban… Tapasztalataim szerint a jelentkezők külön értékelik, ha valami ingyenes, házi készítésű
igénytelen eldobható vackot kedves kis ajándékot is a kezükbe nyomnak, legyen az a küldetéseket és sereglistákat egybefoglaló füzetecske, házi képregény, fluffos novella, vagy vicces kulcstartó. Ha nem érzünk magunkban elég kreativitást ennek az elkészítésére, érdemes valamelyik grafikus ismerősünket halálba kergetni a cseszegetésünkkel J
6)     Barátságos hozzáállás
Mind közül talán a legfontosabb! Ha neked nincs motivációd az egészhez, nem szeretsz sem versenyezni, sem szervezősködni, és inkább otthon maradnál egész nap “számíttózni”, akkor nyugodtan hagyd az egészet, ez nem Neked való. Rengeteg energia, baráti mosoly, megértés, empátia és türelem kell egy szervezéshez. De ha minden klappol, és a nap végén mindenki egy kellemes, pozitív élménnyel a szívében tér haza, akkor hidd el, az összes befektetett energia többszörösen megtérül!

Remélem hasznosnak találtátok az infókat, ha van bármilyen tapasztlatok Nektek is korábbról, írjátok meg bátran a megjegyzésekbe!
Addig is jók legyetek! Üdv:

Kaba


1 megjegyzés:

  1. Kifelejtetted a legfontosabbat!
    Az pedig a baráti listákra épülő sörmeccseknek megfelelő listák "elvárása".
    Szerintem ez az, ami nagyot dob a kmcs-n, már negyedik alkalommal! :D

    VálaszTörlés