2013. október 20., vasárnap

Eladó topik etikai kódexe

Üdvözöllek Titeket, kedves Olvasók!

Remélem mindenki hasznosan és kellemesen töltötte a napsütéses októberi hétvégét, és nem kellett a munka bugyraiban elmerülnie. Az én szombatom és vasárnapom is felettébb hasznos tevékenységgel telt a kertben, ami azt jelentette, hogy rengeteg időm volt elmélkedni, gondolkodni. Többek között egy ilyen gondolatbuborékomat fogom a blogon megosztani veletek.

Amint azt láttátok páran, rabszolgapiacra száműztem már pár seregemet, többek között a számomra csúfos vereséget hozó káosz démonjaimat, és a páratlanul rosszul lövő birodalmi gárda seregemet. Az Inkvizítor eladó topikja olyan, akárcsak egy varázslatos erdő. Tele van meglepetésekkel, vidám csicsergéssel, és jó sok analfabéta erdei állattal lehet találkozni. Tisztelet a kivételnek, hiszen már nem egy alkalommal kötöttem számomra előnyös és korrekt üzletet ezen a helyen, fiatal és veterán kollégákkal egyaránt. Sok ismerősöm óvva intett attól, hogy figuráimat itt hirdessem meg, de én mégis adtam egy esélyt a topiknak. Négy hét után ami megmarad, az szépen és fokozatosan úgyis az Ebay-re fog felcsordogálni...



A sok levél és üzenet, amit kaptam a lehetséges vevőktől, remek ötletet adott arra, hogy sok éves eladói/vevői tapasztalatomat megoszthassam Veletek a blogomon. Több, mint hat éve űzöm a hobbit, és legalább 4 éve folyamatosan adom-veszem a seregeket a terepasztalos társaság virtuális gyülekezőhelyén található zsibvásáron. Zsibvásár, turi, vagy bazár - mindegyik fogalmat szívesen alkalmaznám erre a helyre, ugyanis a tunéziai vásárokhoz hasonlóan itt is megsértődnek az emberek, ha nincs alkudozás. Itt azonban nem az eladó, hanem a vevő sértődik meg legtöbbször, ha az eladó nagy, nyomtatott betűkkel kiírt "ALKU NINCS" hirdetésére reagálva rögtön egy ezrest szeretne nyerni az ajánlaton.

Én voltam már eladó és vevői szerepkörben is már (sajnos), és a következő humoros (??) kis összesítésben szeretném prezentálni az Inkvizítor kalmár érzületű társaságának főbb kategóriáit. Ezzel remélhetőleg segítséget tudok nyújtani a kezdőknek (mire vigyázzanak), és elgondolkodásra tudom kényszeríteni a kapzsi veteránokat is. A mai blogbejegyzésben a csereberével nem foglalkozunk, az egy teljesen más kategória. Kezdjük hát!



A korrekt eladó és a korrekt vevő etikettkódexe 

(Kabaman belátása és tapasztalatai szerint)


A megbízható eladó és vevő legalább két napos várakozás után méltóztatik válaszolni az ajánlatot kérőnek/tevőnek.
A tájékozott vevő/eladó tisztában van azzal, mi az a privát üzenet, és nem a topikban nyíltan kérdez rá a cuccokra, hogy megvannak-e még. Ez nagyon gyakori hiba, főleg kezdőknél, de a mindig türelmes és mindeható adminisztrátorok rá szoktak koppintani ezeknek a felhasználóknak az orrára. Ugyanilyen fontos dolog a többi írott és íratlan szabályok betartása, mint például az, hogy egy héten belül nem hirdetjük meg ugyanazon portékánkat, a hirdetményünk nem rúgja ki a topik "falát" - azaz nem írunk ötvenméteres széles sorokat és nem rakunk be poszter méretű képeket. Topikban nyíltan és privátban sem illik pocskondiázni más portékáját. Ha a vevő nevetségesen olcsón vagy drágán kínálja, az az ő dolga, nem kell leteremteni azért, mert ő ennyiért szeretne túladni rajta. Ha túl drágán adja, idővel látni fogja, hogy nem viszik a cuccot, leviszi az árat. Ugyanígy nem illik fenyegetni az embereket, hogy "Ne legyetek b@zik, miért nem viszitek a Breton seregemet bolti ár kétszeresén?"



Az eladónak köteles legalább 1-2 képet készítenie és küldenie a vevőnek az eladó portékáról. Mai okostelefonok világában ugyan ne mondja nekem senki, hogy nem tud két nyamvadt képet készíteni, mert "a barátnőm anyja elkérte lefényképezni vele a Fifike nyakörvét Vaterára". Az eladó ezeket a képeket felháborodás nélkül, udvariasan küldje ez az érdeklődő vevőknek - én ha tehetném, kötelezővé tenném az eladó topikban legalább egy kép feltételét. Nem mindegy, hogy az a Harci robot milyen állapotban van, súlyos pénzek veszhetnek kárba ilyen dolgokon.

Ha a vevőnek tetszik valami, legalább egy "Hi/Üdv/Helló/Mizujs" köszönéssel kezdett értelmes tárggyal ellátott privát levélben érthetően, szép kerek magyar mondatokban fejezze ki vásárlási szándékát. Sokszor kaptam olyan költői félmondatokat, melyekből a kedves érdeklődő igencsak sajnálta a betűket: "mortenebra érdekelne külön". Nem tartom kötelezőnek, de értékelendőnek tartom, ha legalább a levél tárgyába beleírja a figura nevét, ami iránt érdeklődik. Így neki és nekem is könnyebb dolgom lesz.

Az eladónak kötelessége megemlíteni a hirdetésben, hogy személyesen hol vehető át a csomag, és posta esetén ki állja a költségeket. Sokunknak ez alap dolog, de vannak, akik kisajnálják ezt az információt az ajánlatukból. FŐleg pesti kollégák esetében láttam azt, hogy egy kellemes áregyeztetés után meghívnak a Széll Kálmán térre aznap délutánra...

Sajnos én sem tudom mindig elkerülni, hogy a posta megrongálja valamilyen mértékben az általam küldött csomagot, cserébe én sem várom el vevőként, hogy az atombiztos buborékos papírba és szivacsba csomagolt figurák nem szenvednek kárt. Azt azonban nem tudom tolerálni, amikor valaki direkt beletojik a csomagolásra, és egy műanyag zokniba göngyölve küldi el a fém Khorne Bloodthirster figurát.



Ami engem nagyon sokszor idegesít és felbőszít, hogy sokan nem tudják nyugodtan végigolvasni a hirdetést. Vagy elolvassák, de a szelektív memória hatása miatt csak bizonyos dolgok maradnak meg nekik a fejükben. Ilyen kellemetlen dolog a fentebb is említett "ALKU NINCS" kiírásra érkező, néhol felháborítóan nagy kedvezményeket követelő emberkék. Vagy azok, akik elvárják, hogy én szállítsam le Kukutyinba nekik személyesen azt az egy plazmapuskás birodalmi katonát, amit a 60 fős "Nem bontom meg!" csomagból választottak ki. Nagy kedvencem még a fiatalabb korosztálytól érkező "anyukámmal még meg kell beszélnem, hogy megvehetem-e 3000 forintért a figuráidat, mert különben nem fogom megkapni karácsonyra az ájpedet" kezdetű fabulák, amitől a tapétát is le tudnám harapdálni a falról.

Na, de hogy ne csak a vevőket szidjam, kicsit átkászálódok a másik sarokba, és a legrosszabb eladókról is írok pár sort (mindet személyes tapasztalatból, nem feltétlenül saját hibából okulva).

Sok eladó él városokban, faluban, akik rendelkeznek telefonnal, internetkapcsolattal, postagalambbal, vagy más egyéb üzenetküldő lehetőséggel. Valaki viszont mintha a pusztán lakna, és az általa meghirdetett figurákra való reagálásomra körülbelül fél év után volt hajlandó válaszolni annyival, hogy "Na, érdekelnek még a figurák?". Másik szimpatikus eladói tulajdonság, mikor borzalmas helyesírással, kapkodva írja ki a tételeket az üzenőfalra. Tudom, hogy egyértelmű sok embernek a "geenstelar" és a "blodthreester" megnevezések, ám nem gondolom, hogy egy fiatalabb (vagy helyesírásra érzékenyebb) vásárló tiszta képet kaphat az eladó portékáról...



Tudom, hogy sokszor a Nagy Magyar Posta is bejátszik, és kényelmetlen helyzetekbe kerülhetünk, ha a pénz elküldése után hetekig, sőt, hónapokig nem kapunk csomagot - ezeket a kényes helyzeteket kerülhetjük el egy jó kommunikáció, és a postánál az ajánlott szelvénnyel való vitatkozással. Szerencsére nekem még egyszer sem nyelte be a csomagomat ez a zöld mohó, bélpoklos szörny, de mindig fel kell készülni rá lelkileg. Az viszont örökre felejthetetlen emlékké válhat, amikor a kiírás szerint "eredeti fém festetlen Karl Franz" helyett kapunk egy ordenáré randa, műanyagból konvertált csirkén lovagoló ork fehér fém sámánt...

Ennyi dolog jutott most az eszembe. Akinek szintén vannak hasonló élményei a vásárlásról, és meg szeretné osztani a nyilvánossággal (mindenféle név és pocskondiázás nélkül), annak szeretettel várom a hozzászólásait lejjebb. Remélem sok embernek tudtam segíteni ezzel a kis írással.

Üdvözlettel:
Kaba

8 megjegyzés:

  1. Őszintén szólva nem tudom mit vártál. Én már javasoltam egy Inkvizítor Energia Vámpírjai topicot. Az én hirdetésemben szereplő képek méretéről nem én tehetek, én csupán egy linket illesztetem be, hogy ne kapjak napi 3-5 levelet, hogy mi van a Strike Forceban (Google kereső használatát nem várom el senkitől, szóval válaszolni szoktam), de mégis egyszerűbb ha mindenki kapásból lát egy linket, az hogy a inkvizítor ehelyett egy képet szúr be, az nem az én saram.

    Az Ebayel az a gond, hogy a mellékes költségek, levonások, jutalék, posta. Annyit levesz, hogy hiába rakod fel drágábban, valószínűleg még buksz is ahhoz képest, amit inkvizítoron eltudnál intézni.,

    ELiT

    VálaszTörlés
  2. Jó a bejegyzés:) Sajnos igen vegyes az inkvizitor eladó/vevő topicja. Én is kifizettem a tanulópénzt.
    Utolsó kedvencem: lebeszélem a kollégával, hogy miket veszek meg a dolgai közül (kirakott áron nem alkudva) és a megmaradt bitzeiről egyeztetünk. Közli, hogy festenek otthon, kis türelmet kér. Mire egy hét múlva rákérdezek, hogy mi van. "Ja, amiket leegyeztettünk abból eladott párat a többi kell?" Nos, nem.
    Viszont általában megfelelő körüljárással sikeres a tranzakció (fénykép, átadás/átvétel helye, módja). Volt néhány nagyon korrekt srác is, akivel később klubban jókat is játszottunk!
    Kéne visszajelzés, mint a vaterán vagy ebayen.
    D.

    VálaszTörlés
  3. Nekem szerencsém volt ezek szerint, két részletben vettem meg a kezdő seregemet és mindkét eladó nagyon profin állt hozzá a dologhoz. Minden gondosan becsomagolva jött, szavam nem lehet.

    VálaszTörlés
  4. Feebay a mellekes koltsegekkel is jobban tud kijonni, mint az inkv. keres-kinal-ja.
    Es festesbe olt ido/penz miatt kb. sosem lesz egy eladas nyereseges, de meg csak nullos sem. Inkv-on semmikepp, ahhoz keves az emberek penze.

    VálaszTörlés
  5. Én az ebay mellett voksolnék. Rengeteg cuccot adtam el rajta, többek között egy komplett DA és tau sereget. A DA sereg bolti áron ment el (festve), a tau olyan bolti ár -25%-on. A jutalékok levonása után is tisztes pénz maradt.
    Ami az inkvizitor energiavámpírjai dolgot illeti, valóban léteznek :) A kedvenceim azok, akik nemhogy annyira nem veszik a fáradtságot, hogy a megkeresésedre annyit böffentsenek, hogy "nem", de egyáltalán semmit sem írnak vissza. Akkor minek hirdetnek? A másik bosszantó dolog meg az, hogy ott tényleg szarér-húgyér tudod csak eladni a dolgaidat, mert annyira nyomottak az árak. Egész egyszerűen nem éri meg. Főleg ha még dolgoztál is velük.

    VálaszTörlés
  6. Inkvizítoron most ősztől az adatlapomon elkezdtem vezetni egy listát az eladókról, akikkel pozitív tapasztalatom volt. Nincs flame, nincs belerúgás a fórumszabályzatba, nincs sértődés, de van pozitív diszkrimináció.
    Postázni csak ajánlva, és/vagy ajánlva-elsőbbségivel postázok. Aki nem hajlandó kifizetni azt a ~200 extra Ft-ot azért, hogy biztonsáéggal célba érjen a küldeménye, azzal nem üzletelek. Nálam még bevett szokás mostanában, hogy a postázás előtt küldök még egy képet a vevőnek, hogy ha nem felel meg a tétel, vagy valamit kihagytam, akkor tudjon szólni.

    Ebay-en a szépen festett holmikat jobb áron tudod eladni, ez tény, és ugyan jutalékokban lehúznak, de valószínűleg még így is jobban jössz ki, mintha eleve nyomott árakon adnád el.
    Ha erre szánod el magad, alaposan nézz körül a postázási ktg. területén.

    VálaszTörlés
  7. Nevemet inkább nem írom ki, nehogy valaki magára vegyen abból amit leírok valamit, de elég rég óta bizniszelek az inkvizitoron, körülbelül 2004 óta, mióta benne vagyok ebben a hobbiban. Átlagosan szerintem kéthavonta bonyolítok valami bizniszt ott és vegyesen vannak jó és rossz tapasztalataim egy elég széles mintából.

    Az eddigi legbizarrabb élményem kétségtelenül az volt, amikor a breton gyalogosok amiket cseréltem, otthon megszagolva fekáliától bűzlöttek, de volt már félreértés abból, hogy az eladó mit tekint kiváló állapotúnak és ebbe mennyire fér bele az alapvető alkatrészek hiánya. Alapvetően általában bolti ár alatt 50%-al vagy ez alatt vásárolom a használt dolgokat, így kalkulálok azzal, hogy valamit javítgatnom kell majd a dolgokon. Így éppen ezért nem nagy fájdalom, hogy ha valamit nem találok meg a csomagban ami nem létszükségletű.

    Én azt tudom tanácsolni minden vevőnek, hogy legyen tisztában azzal, hogy mégis milyen árért cserébe milyen kompromisszumokra hajlandó, mert tökéletes üzlet elenyésző számban lesz csak. Tapasztalataim szerint mindig hiányozni fog 1-2 talp, kártya, fegyver netán sereg vásárlása esetén figura. A festést gyakran le kell majd mosni vagy újrafesteni, esetleg újrasorjázni, stb. Ha ezt az időt úgy számoljuk fel, hogy mást is csinálhatnánk mint mások rossz állapotú figuráit javítgatjuk, hogy használni tudjuk, akkor a jó bizniszből lehet hamar kevésbé jó biznisz lesz. Ez főleg a dolgozó emberekre érvényes, de mindenki akinek kevés az ideje, tud viszonyítani, hogy megéri-e szívni a használt cumóval.

    VálaszTörlés
  8. Nem tudom, nekem eddig nem volt negatív tapasztalatom. Sokat vásárolgattam én is és inkább találtam benne ajándék figurát, mintsem kevesebbet.

    Az meg tény, hogy használt cuccnál bele kell kalkulálni, hogy te rendbehozod az előző tulaj által összebarmolt részeket. Mindig is jobban élveztem a sérült/rosszul összerakott modelleket megjavítgatni. Persze ez az én perverzióm.

    VálaszTörlés