2010. december 21., kedd

Warhammer fantasy disznóságok

Üdv minden Olvasónak!

Mai napon zöld orkokkal vegyes agrártanácsadással szolgálok, azaz megéri-e beruházni az új, műanyag vaddisznólovasokra? Mindig is vágytam rájuk, főleg az új doboznak képtelen lennék ellenállni. Régen nagyon erősek voltak, hiszen aki rohamozott, az kezdett el ütni, és akit levágtak, az már nem üthetett vissza, ellentétben a mostani helyzettel.

Végeztem egy kis Mathhammert, amiben egy fullra tápolt 19 fős vadkanosztag egy konvertált vadmalacon utazó hőssel szemből belecsattan leggyakrabb ellenségeimmel, a ghoulokkal.



Előbb nézzük a karakterisztikákat:

Savage orc warboss vasmalac hátán (D3 S5-ös impact hit), pajzzsal, choppával (közelharc első körében +1 erő) és hitet újradobó és első körben plusz egy erővel ütő varázsfejsze.

Spec. szabályok: Frenzy (+1 ütés, kötelező roham), warpaint(6+-os ward), a malac pedig vastagbőrű (+2 a páncélhoz), és agyarral rohamoz (+2 erő ha rohamozik).
NameMWSBSSTWIALd
WBoss463553449


Lássuk hát őkondássága kísérőit. Az savage osztag hasonló módon, choppával, pajzzsal rohangál, Nogg varázszászlójával (játékban egyszeri használata +1 attackot ad minden NEM hátasnak, tehát itt a malaclovasok kapnak plusz egy támadást). Az osztag full commanddal rohangál (főnök, zenész, zászlós viszi a Nogg-ot). Big 'Un-ná nem neveztem ki őket, mert nekem erre a célra egy sima ork osztag szolgál, akik viszik a dispell kockákat adó Mork Spirit totemet, ami varázslós ellenfelek ellen nélkülözhetetlen.


NameMWSBSSTWIALd
Boy433341217
Boss443341227
Boar730341325

Ne feledkezzünk meg gonosz ellenségünkről, az egyszerűség kedvéért tápolatlan 25 fős ghoul osztagról sem, akiknél van egy osztaghős (ghast), és ugye alapból mindenki mérgez. A mérgezés annyit tesz fantasyban, hogy minden találatra dobos automatikus sebzést okoz (szerintem ez a legnagyobb erősségük, egyszer így ették meg az óriásomat, Dezsőt). Továbbá élőhalottak, félelmet okoznak (ha nem dobom meg az Ld-t akkor a WS-em 1 lesz (ez a veszély nem fenyeget, amíg frenzy vagyok, mert addig immunis vagyok a pszichológiára), és nem futnak meg, hanem annyi mentőt dobnak, amennyivel rontották a közelharcot (ami nekik jelen esetben elég rossz, mert nincs mentőjük).

NameMWSBSSTWIALd
Ghoul430341325


Na, akkor kezdjünk is bele. A következő számolgatásnak az lesz a vezérvonala, hogy a cocák rohanták be szemből a ghoulokat, és a cocák dobásainál a legrosszabb esetet fogom nézni (lefelé kerekítek), míg a ghouloknak a legjobbat (felfelé kerekítek), így megkapom azt a lehetőleg legrosszabb értéket, amit kaphatok. Ebbe beleszámítjuk persze azt, hogy átlagosan dobok :-)

-------------

Berohamoznak a disznók. Elsőnek a fémmalac Impact hitjei csattannak be, D3 darab, azaz legrosszabb esetben 1 támadás lesz ez, ami S5-tel 2+-ra elég jó aránnyal (5:6) sebez is. Ez eddig minimum 1 seb, és mivel a ghouloknak nincs mentőjük, ez egy halott ghoul.

Most következik a Warboss, I4-nél, és aktiváltuk ugye NOGG zászlaját is. Üt 5-öt így, WS6-nál, talál 3+-ra: 5*2/3=10/3~3. A rontottat újradobhatja, azaz a 2 ami nem talált, újradobva 2*2/3~1. Tehát összesen talál minimum 4-szer. Ebből sebez S5+1(fejsze)=S6-tal 2+-ra, azaz 4*5/6~3 seb, azaz 3 halott ghoul.

--------

I3-as támadások következnek, egyszerre ütnek a ghoulok és a malacok.

5 disznó támad 5-öt, WS3-mal 4+-ra találnak. Talál kettő malac, erejük S5, 2+-ra minimum 1 halott ghoul. A malacok nem supportolhatnak, azaz a második sorból nem adhatnak le támadást.

Közben támadnak a ghoulok, fejenként 2 támadással, a főnök 3-mal, és a support pedig fejenként 1-gyel. Egy sorban öten állnak, így az első sor lead 11 támadást, a supporttal pedig 16-ot. Ebből egyből mérgez az egy hatoda, azaz 16:6~3, továbbá a 16-3=13 támadás, ami nem mérgez, talál belőle megint 3. A 3 találat 5+-ra sebez, ami minimum 1 seb, a mérgezőkkel együtt összesen 4 seb a malacoknak. A malaclovasok mentőt dobnak. Előbb megpróbálják 4+-ra (vastag bőr+2, pajzs+1 = 4+), amiből 2 megdobja. A maradék kettő megpróbálja a warpaint adta lehetőséget kihasználni, azaz 6+-ra, egy sem dobja meg. Meghalt eddig 2 malaclovas.

------

Utoljára pedig ütnek I2-nél az orkok (NOGG zászlaja aktiválva van). Első sorban ugye öten vannak, amiből 3 sima, 1 osztaghős, a warboss pedig már ütött. A három sima savage ork üt fejenként hármat a frenzy és Nogg miatt, az 9ütés, a főnök pedig 4-et. Külön számoljuk a főnökét, mert ő WS4-gyel üt, a többiek csak WS3-mal.

Tehát találnak a simák 9-ből 4+-ra 4-en, sebeznek a choppa miatt 4-es erővel megint 4+-ra, azaz 4/2=2, azaz két ghoul meghalt.
A főnök üt 4-et WS4-gyel, talál 3+-ra, azaz talál 2, ebből 2+-ra sebez legalább 1. Még egy halott ghoul.
Itt már van support, ezért a hátsó sorból üt 5 ork, hasonlóan a simákhoz. 4+-ra talál 2, sebez belőle 1, egy halott ghoul.

-------------
-------------
Közelharci végeredmény:
Orkok megöltek összesen 9 ghoult. Azaz: 9+1(roham)+zászló(1)+sorbónusz(2)=12.
Ghoulok megöltek összesen 2 cocalovast. Azaz 2+1(zászló)+1(sorbónusz)=4.

Tehát a ghoulok rontották a közelharcot, 8-cal. Mivel mentőjük nincs, ezért 6 meghal közülük. Tehát 25-(8+9)=8 maradt meg, ami még így is elég ahhoz, hogy következő körben feltartsák a már nem rohamozó cocalovasokat.

Összegezve tehát nem hozza be a pontértékét a csodamalac egység, és a 20 ezer forintunkat jobb, ha más egységekre költjük. A szívem szakad meg, de a számok ezt mutatták ki.

Márciusban érkezik az új ork és goblin seregkönyv, bár túl sok javítást szerintem nem fognak kapni, a 8. kiadásból a nehézlovasság eléggé ki lett átkozva. Egy 5 fős cocaosztagot poénból, szkrínelni vagy támogatni lehet megéri hozni, de főleg csak poén játékokra.

Remélem élveztétek a mai mathhammert, ha valaki hibát talált a számolgatásomban (biztos van benne), jelezze bátran, és kijavítom. (Bár az eredményen nem hiszem, hogy jelentősen javít).

Üdv: Kaba

6 megjegyzés:

  1. Ha 8 al vesztették a közelharcot, 8 ghoul hal meg :D

    Cocalovasok sztem jók, de nem 20db. Csak simán 5+1 cocahős, support támadásokra, ahogykb minden mostani lovasság.

    Kozy

    VálaszTörlés
  2. Jaja, köszi, ott elírtam.
    Múltkor láttam egy olyan sereget, amin egy csapatban volt egy egész konda (30+), marha jól nézett ki, de szart sem ér :-(

    VálaszTörlés
  3. Szerintem meg baromság számolgatni,mi mennyire éri meg, kivéve ha az ember azért játszik hogy nyerjen és nem a játékélményért.
    Én simán hoznék 20 cocalovast ha ork seregem is lenne, mert poén, viszont valószínűleg 2 10-es blokkban zargatni.
    Fanatikust sem éri meg nagyon mert inkább önpusztító jellegű,mégis vinném a vihető maximumot.
    Tippi.

    VálaszTörlés
  4. Megéri a fanatikus. Ha nem csattan be kilökéskor, akkor élő akna gyanánt. Ráadásul oldalra téve bármi jön szembe vele, a 3 fanatikus eléggé meg tudja tépázni ;-)

    Jó meg vicces a cocasereg, de mostmár nyerni is szeretnék az orkgobbó sereggel!

    VálaszTörlés
  5. Choppa csak a gyalogosoknak ad +1S-t első körben...

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm, Névtelen, megnéztem, igazad van! Még egy ok, hogy ne hozzunk coca lovasokat!

    VálaszTörlés