2015. december 21., hétfő

Aberrált beteg ünnepi blogbejegyzés

Üdv minden kedves Olvasónak!

Ismét eljöttek a várva várt téli ünnepek, kijött a Csillagok Háborúja űropera legújabb Miki egeres epizódja, és a fogyasztótársadalom családos apukái újabb LEGO-szettekért adják oda munkahelyen keservesen megkeresett jövedelmüket (és lelkük egy darabkát), hogy a karácsonyfa alá - titkolt álszemély nevében elkövetett - importálással jogvédett műanyag darabkákkal mosolyt csalhassanak gyermekeik pirospozsgás arcára.

Itt Debrecenben is folynak a készülődések az év végi ünnepekre, és bár havat ezévben sem fogunk látni, a terepasztalos klub berkeiben is történtek vidám események. Bár a beígért Kings of War gigászi csata regisztrációs problémák miatt elmaradtak, azt azonban örömmel és pozitív hangnemben kijelenthetem, hogy Rozsi élőhalott seregei ellen vívott 1500 pontos csata remelül sikerült. Számomra az év maradék részében csend lesz a csatatéren, de amint a csatajelentésben is írtam, még hallani fognak a sírból kificergő hullák a zöld veszedelemről a közeljövőben :-)







Sajnálatos módon én már kiöregedtem a karácsonyi hangulatból, már nem tekintek csillogó szemekkel az RTL klub műsorán évente menetrendszerűen műsorra tűzött  "Reszkessetek, betörők!" és "Télapu" filmekre, és azzal is tisztában vagyok, hogy az ünnepi alkalom miatt megvásárolt fogyasztási cikkeket sem egy Betlehemben született, de járni, és beszélni képtelen újszülött szervírozza a (jó esetben) egy-per-egyed tulajdonú ingatlanunk területére.

A mi családunk rendelkezik egy remek hagyománnyal Kabán, amire igencsak büszke vagyok. Ünnepek előtt a család leadja nálam a rendelését,  milyen filmeket és sorozatokat szeretne látni az együtt töltött napok alatt, és a családi érkezések között a sátáni kereskedelmi csatornák önismétlő és repetitív amerikai nyálas karácsonyi filmjei helyett ezeket tekintjük meg. Ez azonban nálunk egyáltalán nem azt jelenti, hogy személytelenül, szavak nélkül bambán a televízió képernyőjére tapadunk. Mi ilyenkor állandóan kommentelünk, közbeszólunk és megvitatjuk nemcsak a képen látott, hanem a velünk valós világban történt eseményeket is. Egyfajta családi terápia ez, tévésorozat háttérrel. És mielőtt a bezártsági érzettől kialakult feszültséget egymáson vezetnénk le, már azon kapjuk magunkat, hogy el is repült az ünnepi hétvége, és a két ünnep közötti pár napot ismét a bejárati ajtón kívüli civilizációban tölthetjük. :)

A mai emelkedett ünnepi hangulatot azonban nem kívánom tovább fokozni, hanem egy régóta magamba fojtott, de mindenképpen kitárgyalásra váró témát szeretnék eléd tárni, kedves Olvasó. Nemrég fejeztem be a "The Knick" sorozatot, amely az 1900-as évek orvostudományának fejlődésébe nyújt elég részletes, dermesztően embertelen és iszonyúan nyomasztó bepillantást.

Ehhez kapcsolódóan újra megerősödött bennem a közlési vágy. Ez pedig (bár erősen elüt a szeretet ünnepének szelleméről) nem más, mint a fantasy, sci-fi és képregények fiktív világában általam leginkább kedvelt, néha csak nagyítóval fellelhető legbetegebb, pszichopata műtős doktorok és önkreált sebészek listája lesz. Szóval aki nem bírja a véresebb témákat, annak köszöntem a figyelmét, és találkozunk legközelebb.

Aki viszont nem riadt el a témától, az dőljön hátra kényelmesen, és az ünnepi bejgli állati hangon való széttépése közben vesse bele magát az alábbi gondolatmenetembe.

The Knick (A sebész) - Egy döbbenetesen naturalista sorozat fantasztikusan kidolgozott karakterekkel, 



Sokan félnek az orvosoktól, a sebészektől. Ez egy teljesen érthető félelem, hiszen milyen normális gondolkodású ember nem rettegne attól, hogy egy műtét során teljesen kiszolgáltatottan feküdjön egy idegen ember kései alatt. Szerencsémre én még sohasem kerültem kórházba, nem volt még műtétem, így hálát adok a sorsnak, hogy saját bőrömön nem kellett megtapasztalnom a rettegésnek ezt a kíméletlenül magas fajtáját. A képzelt világok kitalálói ezért, amikor valami horrorisztikusat, félelmeteset (vagy ennél betegesebbet) akarnak alkotni, akkor gyakran nyúlnak a sokszor már végletekig elcsépelt Frankenstein-doki sztorikhoz. Vegyünk egy őrült dokit, aki Istent játszik, megalkot valami borzalmas véres húsgólemet, aki bizony mindig el is szabadul, és akit a végén pedig szörnyű hentelés után vasvillára tűz a csőcselék, az űrgárdisták vagy a Batman. Összeraktam hát egy 5 elemes listát ezekről a híresebb (és kevésbé híres) antipatikus egyénekről, elrettentés és tömeg elleni izgatás céljából, betegségi sorrendben felfelé.

1. Sötét Elda Homonkuluszok

Az első, és talán legiszonyatosabb ilyen karakterek egész garmadája, azaz "frakciója" a listámon a Warhammer 40.000 amúgy is sötét, gótikus világában a sötét eldák ijesztő hússzobrászai, a Homonkuluszok (vagy röviden: Homonkulik). A régi kódexben pengékkel és más egzotikus kínzófegyverekkel rohangáló pszichopaták az újabb kiadásban nagyon erős átalakításon mentek keresztül, mely a javukra szolgált. Esetleg aki szereti Clive Barker munkásságát, és nem riadt vissza a Hellraiser sorozat első két epizódjának megnézésétől, annak csak felemlegetném a második rész zárójelenetében kenobitaként újjászülető Dr. Channardot. Igen, az a beteg sz*rság, azaz. :)

Képet nem szeretnék berakni róla, nehogy a blog 20 éven aluli ifjú olvasói megálljanak a fejlődésben. Ez a kedves kis doctor ugyanis nyalóka helyett körfűrészekből és injekciós tűkből csak fájdalmat és morbid beszólásokat osztogat a kín rendelőjében, miközben egy irtózatosan gusztustalan fogvájó végű húsos csápból lóg lefelé. Nos, a sötét elda homonkulusok is valami ilyesmik. Általában több végtaggal látják el magukat, mindegyik kezükben valami halálos orvosi műszert szorongatnak, és belső szerveiket az éppen aktuális divat szerint helyezik el testüregeiken belül (vagy kívül, mikor hogy).

Valkillar Uriss, a 40K szerepjátékból


A Homonkulusz elnevezéshez nagyjából semmi közük, a Homonkulusz nagyjából egy olyan kicsi emberkét jelent, akit valamilyen feladat elvégzésére, vagy egy cselekedet tartós, önálló kezelésére hoztak létre (bár szótáronként ennek kifejtése változik). Ezek a diploma nélküli plasztikai doktorok előszeretettel faragják át szolgáikat vagy rabul ejtett áldozataikat azok kérésére vagy azok egyértelműen kifejezett nem kérésükre valami torz, ám sebészileg precíz élő hússzobrokká.
Ha valaki úgy érzi, hogy Dark Elda játékosként a serege nem tükrözi eme beteg idegenek lelki világát, és az ízlésének nem elég kifordultak a figurák, akkor szeretettel tudom ajánlani a Haemonculus Coven supplement könyvet és a sötét, beteges konverziók lehetséges egész tárházát. Az persze már más dolog, hogy ezek a figurák milyen áron kaphatóak, és ezért a pénzért mire képesek az asztalon...



2. Hellraiser kenobiták

Az első pontnál említett kenobiták semmiképpen sem kerülhetnek le a listáról, hiszen bár nem doktorok, ők is előszeretettel alakítgatják az áldozataik fizimiskáját a saját gusztusuk és elképzeléseik alapján. Clive Barker író alkotta meg ezeket a rettenetesen sötét figurákat, akik egy elképzelt gonosz dimenzióból lépnek át időnként, hogy a "Lament configuration" nevezetű, rubik kockához hasonló szerkezetet kirakó személyeket terrorizálják. A sorozat nagy népszerűsége annak köszönhető, hogy a 80-as és 90-es években megjelenő bunkó, néha teljesen szótlan és unintelligens "slasher" gonoszok helyett egy művelt és intellektuel gonoszt mutathasson fel Pinhead, a kenobiták vezérének személyében.

Hellraiser - szigorúan csak otthon és egyedül! 


A kenobiták mind-mind emberek voltak régen, egészen addig, amíg bűnös vágyaik meghallgatásra találtak a pokoli istenlény, a démoni Leviatán fülében, aki ezért hálából fizikai szenvedéssel és fizikai átalakítással ajándékozta meg őket. A Hellraiser sorozatban gyakran hivatkoznak vallási értelemben erre a dimenzióra "pokolként", de ez is csak egy újabb véres értelmezése a kín palettáján sorakozó oly sok színnek, ami az emberi elme által felfoghatatlan világot próbálja befolyásolni.

3. Cephalyxok

A Warmachine világ is rendelkezik hasonlóan torz és beteg, normális ízlésvilágú ember által messzire elkerült csoportosulással, ezek pedig a Cephalyxok. Régebben a Cryx sereg oldalán jelentek meg ezek a teljesen fekete BDSM-ruhákba öltözött baljós kinézetű sebészek, de a Privateer Press úgy döntött, kiszélesíti a groteszk figurák palettáját, és megalkotta őket külön zsoldos frakcióként.
Ezek az emberek egy égi pokoltűz miatt barlangrendszerekbe kényszerült társadalmat alkotnak, akik nem azért lettek aberráltak, mert "csúnya gonoszok" voltak, hanem egyszerűen külső kényszerítő erő miatt elszakadtak a felszínen élő civilizációtól, és a fold alatt töltött hosszú évszázadok alatt teljesen átrendeződött az értékrendjük. A Cephalyx társadalom úttörői ugyanis azok a sebészek illetve azok a próféták lettek, akik hosszú meditáció lévén ételtől, italtól és fénytől elzárva kutatták az elme irányításának lehetséges módjait, illetve az emberi elme képességeinek határait. Az elsők természetesen elbuktak, de a talajszint alá kényszerült, egyre jobban beltenyészetté váló új civilizáció az évszázadok során teljesen el tudta sajátítani a pszichokinetikus és elmét kontrolláló energiák irányítását. Annyira, hogy amikor egy-egy vadászat során felmerészkednek a földfelszínre a tudatlan, agymosott szolgák seregeinek élén, csupán a tudatukkal iszonyú csapást tudnak mérni a földfelszínen élő, elpuhult fajtársaiknak.

Cephalyx doktorok - mert a fekete bőrcucc sosem megy ki a divatból!


Itt felhívnám a figyelmet a Cephalyxok és Haemonculus Coven közti egyértelmű hasonlóságokra, nem is csoda, hogy páran (pl. MasterDwalin kollégám, kinek blogja itt található) előszeretettel használ Warmachine Cephalyxokat a 40K seregében Homonkulusként. A hasonlóság megdöbbentő és kellemesen csiklandozó :)

4. Professor Pyg

A DC Comics egyik legbetegebb és legmocskosabb alvilági gaztevője, aki Pyg álnéven (születési neve: Valentin László) garázdálkodik Gotham utcáin. Akárcsak a Homonkulusok vagy a Cephalyxok, ő is rendelkezik saját kezüleg megfaragott szolgákkal, akik itt a "Dollotron" nevet kapták. Ők olyan szerencsétlen elkárhozott emberek, akiket akaratuk ellenére Pyg professzor elrabolásuk után "tökéletesített"... Már amennyire egy műanyag felvarrott babaálarccal és egy hatodik lábujjal rendelkező egyén "tökéletesnek" mondható... Bár a Knight Miniatures még nem adott ki hozzá figurát, így terepasztalos vonatkozásról itt nem beszélhetek, a képregényekben és filmekben néha-néha feltűnő malacpofás doktorka kellemes hidegrázást csempészhet az emberek szürke napjaiba :)
Sokan a Bioshock játékban szereplő Dr. Steinamnhoz hasonlítják a testi szépséget és tökéletességet mániákusan kutató elmebaja miatt, aki szintén egy nagyon különös figura. Akárcsak Báthory Mengele kisasszony a BloodRayne sorozatban, és még sorolhatnám őket...

Amikor a disznó vágja az embert

Erősen gondolkozom, hogy a Malifaux malacos figuráiból és a GW Wracks szörnyeiből én is malacfejű Dollotronokat konvertáljak :D

5. Malifaux resurrectionists

Nem szeretnék sokat itt beszélni, szerintem a legbetegebb mindközül az überelhetetlen feltámasztók a Malifaux világában. Ott, ahol zombik*rvából zombikutyát, azokból meg összeállva húsgólemeket lehet farigcsálni. Ha én most ebbe belemennék, egy hétig írhatnék róluk :D

Komolyan nem vehető fantasztikusan elb*rmolt beteg szereplő, Báthory Mengele kisasszony, a lebegő embriókat gyártó vámpír náci doktornő... öööerg :D


A listát azzal a gondolatmenettel szeretném zárni, hogy természetesen a való életben a fentebb említett szörnyűségektől teljesen távolt tartom magam, és mielőtt valaki a telefonért kapna, hogy a helyi rendőrséggel elfogatva egy aranyos gumiszobába zárathasson legalább életfogytiglan + 200 évig, szeretném biztosítani épelméjűségem és szociális képességeim teljes funkcionalitásáról :)

Üdv:
Kaba

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése