2015. december 27., vasárnap

Film(nem)ajánló - Torrente 5.

Mivel a sok Star Wars kibeszélés elolvasása után már a filmet sem kell megnéznem, jöjjön egy európai film bemutatása Kaba szemszögéből.

Torrente 5: Mision Eurovegas


Én nagyon lelkes rajongója vagyok a Torrente-sorozatnak. Santiago Segura egy intelligens, művelt színészember, aki nagyon élethűen alakítja a spanyol rasszista, bunkó és gaztevő korrupt zsarut, és bár sokan nem bírják ezeket a rosszindulatú, gúnyos és sok esetben gusztustalan poénokat, én mindig jót tudtam rajtuk kacagni, mert tudtam, hogy ez egy bizonyos típusú ember kigúnyolása. Ha vannak olyan ismerőseid, akik a közeledben élnek, és úgy vagdalkoznak az előítéletekkel, mint más a furkósbottal, akkor érteni fogod a paródiát. A "Semmi buzulás, buzulás az nuku" jelmondatot pedig Magyarországon már mindenki ismeri.

Az új csapat, régi karakterekkel
Na, de beszéljünk az ötödik részről, ami egy Ocean eleven paródia lett végül (a rajongók legnagyobb sajnálatára). 2018-ban, a közeli jövőben, Madridban járunk, és Torrente a börtönből szabadul. A film pár kezdő jelenete egy spanyol látásmódú posztapokaliptikus jövőt mutat be: a börtönök megteltek emberekkel, El Fary énekes sírhelyét meggyalázták, Katalónia önálló ország lett (és a VB-t Argentína ellen játssza), az utcákat négerek lepték el, Spanyolországot kidobta az Európai Unió, megint pezetával fizet mindenki és ráadásul a válság is újra felütötte a fejét...A sok galárdság annyira lesújtja Torrentét, hogy miután benyom öt tál csorizót (zsíros füstöltkolbászos spanyol nemzeti eledel) és egy kis bort, egy rettenetes böfögés és fingás után úgy dönt, hogy ő bizony nem lesz tovább a törvény őre, hanem törvényen kívüli lesz, és felcsap bűnözőnek. Nem kisebb célt tűz maga elé, mint hogy kirabolja Madrid egyetlen kaszinóját (a másik kettő sajnos nem épült fel 2018-ra), az Eurovegast. Amerikai szövetségesével, Marshallal (akit Alec Baldwin alakít) összeraknak egy idiótákból álló csapatot, és a rengeteg baki ellenére sikeresen kirabolják a kaszinó széfjét. De a végén van egy csavar...Jöjjön a személyes véleményem. A Torrente 5. része nagyon-nagyon fel van hígítva, Alec Baldvin csak rontott a film színvonalán a műmájer amcsi akcentusával (amit magyar szinkronja mond fel ráadásul). A történet gagyi, a poénok laposak, a szereplők egyáltalán nem szerethetők, és túlzottan csimpaszkodik az első rész történéseibe. A film zenéje nem dallamos, semmi spanyolos ritmus nincs benne, ráadásul angolul szólal meg. Segura a szerepet már csak nyögve-nyelve tudja hozni, és bár a kretént nem fullba nyomta, elenyésző a színészi teljesítménye az előző részekhez képest. Bár nagy Torrente-rajongó vagyok, igazán örülnék, ha nem lenne több epizód...

És ami a legrosszabbul esett, hogy a sok-sok előkészület ellenére Csuja Imrét (Torrente magyar hangját) Segura az ígérete ellenére nem rakta bele még egy vicces cameo erejére sem. Kár érte, szerintem a sorozat leggyengébb része lett. 4/10.

Üdv:
Kaba

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése