2017. május 22., hétfő

Petrow megmondja: "Nekem nyolc!"

Sziasztok kedves Olvasók!

A mai posztot Petrow bácsi szállította, én csak bekopiztam ide. Fogadjátok sok-sok szeretettel!

Ritkán látott vendég vagyok mostanság blogokon. A WH40k 8. kiadása volt mégis az, ami előcsalogatott egy kis klikkvadász posztolásra. Aki eddig net és emberi kontaktus nélkül élt volna: a 40k alig egy hónap múlva megkapja a 8. kiadását.




Jómagam a 4. kiadás elején léptem a játékba, és azóta elég nagy paradigmaváltásokat megéltem.
A valós Line of Sight elterjedését.
A bármikor való mérés bevezetését.
Az Apocalypse születését, majd gyors besz    ivárgását a mezei 40k-s játékba.
Seregek tündöklését és bukását, majd újra főnixként való feltámadását, káosztól az eldáig, necrontól az IG-ig.

De leginkább, a gyártó cég elkurvulását és elidegenedését, majd lassú visszafordulását a vásárlói felé.



És talán ez az utóbbi az, amiért most úgy érzem, valami merőben új várakozik a színfalak mögött. Nem csak arról van szó, hogy miben állítják feje tetejére a rendszert, hogy a járműveknek AV helyett sebpontjaik vannak, vagy hogy a lőfegyverek fix AP értékek helyett módosítókat dobálnak. 
    
Sokkal inkább abban, hogy (nem túlzás,) évtizedek óta ez az első kiadás, aminek a fejlesztését normális módon kommunikálják a célközönség felé. Online marketing kampány előzi meg a kiadó részéről! (ezt érdemes szavanként ízlelgetni) 
Ne feledjük, arról a GW-ről beszélünk, aki alig 5 évvel ezelőtt a legkisebb kiszivárogtatást sem engedélyezte, nemhogy az alkalmazottaknak, de a viszonteladóknak sem. 

A közönséget a developer diary-ben rendezvényszervezők szólítják meg, hogy miket javítottak, és az egyes fajok hogyan lettek fejlesztve. Mindezt jó 10 évvel az után, hogy a hivatalos versenytámogatás megszűnt, és életre kapott a "Miniature company, not a game company" policy, vagy elhangzottak az "elsődleges célpiacunk a festők és gyűjtögetők" kijelentések.



Az ígéretek pedig egészen hajmeresztők. 

Első napon komplett update MINDEN fajnak, és egységnek. Még emlékszem arra, amikor a Dark Angel seregemmel, 2 évet vártam, hogy ugyanolyan Storm Shieldje és Cyclone Launchere legyen, mint a mezei marine rendházaknak. És szerintem elég sokatoknak van olyan Forge World modellje, amihez utoljára 3-4 éve jött ki szabály, vagy 2-3 könyvből és update-ből kell összevadászni, hogy mi is az aktuális profilja.

INGYENES szabályok. Elég kevesen gondoltuk volna ezt 10 éve, mikor az Inkvizítor stábja Cease&Desist levelet kapott a GW-től, hogy szedje le az 5. kiadás - amúgy 100%-ban non-profit és nem-hivatalos - szabálykönyv fordítást az oldaláról. De akár a nem olyan távoli, 6-7. kiadást is említhetjük, ahol 2-3 figura már új codexként, vagy seregkönyvként jött ki, az őrületbe kergetve a versenyszervezőket.

Narratív és verseny játékmód. Megint csak egy fogalom, ami korábban értelmezhetetlen volt a gyártó részéről. Forge the Narrative! Legyél Fluffos! Az, hogy ezt a játék a legkevésbé sem támogatta - rosszabb esetben, büntette - nem igazán érdekelte őket. Pedig a játék mögött lévő IP az, ami a legnagyobb értéket képviseli, és a legfontosabb helyzeti előnye a többi címmel szemben. OK, a mechanizmusok még mindig eléggé bajosan fogják leképezni a fluffbéli erőviszonyokat (egy Marine mindig bele fog halni az 1-2-es páncélmentőkbe), de már az is reménykeltő, hogy egyáltalán el akarnak mozdulni ebbe az irányba.

Folyamatos support és az egységek / felszerelések felülvizsgálata. Nincsenek illúzióim, hogy ezzel a Privateer Press babérjaira tör majd a GW, de ezt megint csak azok fogják tudni értékelni, akinek pihen a polcon pár, a codex váltáskor teljesen invalidált egysége vagy serege. 

És végül pár szót magáról a játékról. A release napjáig naponta újabb pletykákat fogunk megtudni, mi hogyan fog működni, szóval direkt nem bocsátkozok túlzottan a részletekbe. Az biztos, hogy az eddig egyensúly, mechanika és gondolkodásmód sok helyen fog borulni. Persze, lesznek örök favoritok, és nem hiszem, hogy pl. a Knightokat is kukázni kéne. De számítok azért rá, hogy nyerő megoldások, axiómának hitt seregalkotások, reflexből be- (vagy éppen el-) dobott egységek és felszerelések bukkannak majd újra fel, vagy vonulnak a háttérbe. Mikor volt utoljára, hogy az ellenfeled feltette a terminátorait, és te elégedetten dörzsölted a tenyered, mert volt egy Battel Cannon-os Leman Russ osztagod? Na ugye.

Zárásnak kicsit még mindig hitetlenkedve, de le merem írni: hajrá GW. Komolyan. Ettől még lehet, hogy a 8. kiadás hatalmasat fog bukni, és csalódott rajongók tucatnyi hatred edition-t adnak ki hozzá, de az út, ami hozzá vezetett, mindenképpen megérte. Én biztosan fogok neki esélyt adni.

TL;DR: Új 40k-várós. Leginkább, mert a GW "le se szarlak, pénzed ide" helyett a "4gamers with gamers" felé mozdult.



13 megjegyzés:

  1. Akkor ezek szerint csak én nem érzek semmi visszafordulást a játékosok felé? A figurák ugyanolyan drágák, AoS továbbra is szar, a figurák ahhoz még drágábbak, Necromunda helyett Shadow Wars...

    Nekem pont ellenkezőleg van...minél többet olvasok az új kiadásról, annál kevésbé érdekel, pedig kezdetben még gondolkodtam is, hogy megint elkezdjek 40k-zni, de így kb. esélytelen.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az "AoS továbbra is szar":

      Itt egy dolgot ne felejtsünk el. A WHFB a mozgásról szólt. Kifizetted a sereged árát (amit jónak gondoltál), elköltöttél 100 ezer forint körül. Utána játszottál 2-300 csatát, ahol szarrá vertek. közben rájöttél, hogy az eredetileg megvett sereged kurvára használhatatlan.

      Ezután, ha jó játékos voltál akkor volt esélyed megtanulni, hogy mivel mikor mit és hogyan kell mozogni. És megint elkölthettél 50-60 ezer forintot, hogy a hiányzó egységeidet beszerezd.

      Szerintem az AoS több embert meg tud fogni, mert egyszerűbb. És ha valaminek a tanulási görbéje olyan meredek mint a WHFB, akkor az új játékosokat az elriasztja.

      A GW még mindíg a TÖBBSÉGET és az új játékosokat akarja megfogni, és nem az ősöregeket, akiknek már amúgy is megvan minden figurája. Mert ők abból élnek, hogy új játékosok keletkeznek...

      Törlés
    2. Na most ezzel sehol nem cáfoltál rá arra, hogy szar.

      Nem muszáj mindig a WHFB-vel összehasonlítani. Ha minden érved azzal kezdődik, hogy "de a WHFB...", akkor az nem igazán érv.

      Egy régi Battalion dobozba kaptál kb. 2x-annyi cuccot, mint amennyi a mostani "start collecting" dobozokban van, még tán olcsóbban is, és fényesre nyalják a GW fenekét, hogy ez mennyire jó deal, mert mennyire sokkal olcsóbb, mintha külön vennéd. És ez így megvan kb...2 osztag meg egy hős? AoS-hez is több kell ennél, és már kb. ott vagy akkor, mint egy régi WHFB-s sereggel 6-7. kiadás környékén. A 8. már szar volt a baromi nagy hordák miatt, meg a 30 fontért 10 figura, de kellene belőle vagy 40...ami most ugyanúgy megvan, szóval nem mondanám, hogy olcsóbb.

      40k egyszerű? Nem, annak is van egy 400 oldalas szabálykönyve 100000 supplementtel, detachmenttel, formációval, data slate-el, csingilingelő medvepénisszel, mégis azt játsszák.

      Az eddigi fanbase elriasztása pedig ja, tényleg tök jó ötlet, nagyon be is vált. Igaz, nem nekik, hanem más cégeknek, akikhez átpártoltak a játékosok, de hát semmi se lehet tökéletes...az meg, hogy a vásárlások csökkenése miatt árat emelnek kb. minden téren, így kompenzálva a kiesett jövedelmet, szépen mutatja, mennyire megy a szekér.

      Törlés
    3. Egy dolgot nem szabad elfelejteni amikor azt mondogatjuk, hogy mennyivel drágábbak lettek a figurák.

      1990-ben 2 Land Raider került 20 fontba. Ez 2017-es értéken viszont már 46 fontot ér. Igen, a figurák kb. kétszeresébe kerülnek ma, mint 25 éve. Viszont a minőségük és előállítási áruk is jóval több. A dobozokban is sokkal több minden van. 40K példával élve: Egy SM tactical Squad 1998-ban is 6600 forint volt, és most se sokkal több. Viszont 1998-ban volt benne 10 figura, 1 lángszóró és egy rakétavető. Meg a századosnak egy lánckard és egy Bolt Pistol. (ezek már a moduláris Marine-ok)

      Ha akkoriban kellett egyéb nehézfegyver, akkor megvetted darabra, blisterben. Vagy vehettél egy Devastator Squad-ot, amiben volt 2 Heavy Bolter, 1 Missile Launcher és egy Lascannon. De a Devastator Squad ára 9900 forint volt. A Blisteres nehézfegyverek (Multi-Melta, Plasma Cannon) pedig kb. 3500-4000 forintba kerültek.

      A többi gyártó pedig szintén emeli az árait. Láttam már darabonként 12 EUR árú AoS figurákat alternatív gyártóktól, és ezek Battle Line figurák voltak.

      Az előző vezetés alatt a GW kimondta, hogy ők nem figurás stratégiai játékot gyártanak. Az előző management szerint ők gyűjtőknek és modellezőknek gyártanak figurákat, amiket mellesleg fel lehet használni egy figurás játékhoz is.

      Ha viszont ebben a kategóriában nézem a GW árakat, akkor mind az árak mind a minőség megfelel a konkurenciának :(

      Törlés
    4. Az 5. kiadás környékén kezdtem el foglalkozni az egésszel. Tudod, amikor még 10 Dire Avenger volt egy dobozban, feleannyiért, amennyiért most van 5...

      Törlés
  2. Köszi a visszajelzést. Ahogy egy régi játékos cimbi mondta, hogy "sokan vagyunk sokfélék".
    Az árképzést érintve nem is ígértek változást; és elég sokat láttam már ahhoz, hogy az ilyenben ne nagyon higgyek (lásd Mantic, ők is emelnek).
    Az AoS szar - nos, erről érdemben nem tudok nyilatkozni. Próbálni nem próbáltam, aki nálunk tolja, az élvezi, pedig van közte olyan, aki anno a WHFB közelébe sem akart jönni.
    Necromunda helyett Shadow Wars - ez se okozott álmatlan éjszakákat. Skirmishre ott van a Deadzone, egyelőre nem untam meg annyira, hogy egyből szükségem lenne helyettesítő drogra :)

    Ami a 40k-t illeti; ahogy eddig nekem tűnik, pont azokat a neuralgikus pontokat gyomlálják ki, ami a szememben rontotta az összképet. Persze, az óvatosságot azért nem szabad elengedni, elvégre ismerjük a cég előéletét - de már azt is nagy dolog megélni, hogy a GW "lop" a Mantic-től ötleteket :)

    Oh, és Kaba, köszi a címet :)

    VálaszTörlés
  3. Hát mindenesetre elég fura lesz az átálás. Vannak már most olyan kiszivárogtatott új szabályok ami számomra elég fura. De mást nem tehetünk mint hogy bízunk a Gw-ben és max addig játszunk a 7.-el amíg nem javítanak a 8 betegségein. Mindenesetre úgy látom hogy próbálnak egyszerűsíteni a szabályokon. Petrow "bácsi"-val majd szívessen játszok egy csatát ha lesz új szabálykönyv :)
    Üdv
    Tuboly A.

    VálaszTörlés
  4. Várjuk meg az eredményt és utána elemezzük. Előre felesleges aggódni... 😉

    VálaszTörlés
  5. Várjuk meg az eredményt és utána elemezzük. Előre felesleges aggódni... 😉

    VálaszTörlés
  6. Valahogy nem bizakodó az álláspontom GW ügyileg.
    A Shadow War könyv helyretett. Új játék, pofonegyszerű skirmish elvileg, mégis két helyről kell néznem az egységem statját, mert képtelen egy rendes QRS-t összerakni.
    Az elmúlt 14 könyv mind ilyen volt. A Thousand Sons könyv is. Vedd meg ezt kétszeres áron, meg azt háromszoroson, meg ezt is, de a Dreanya szabaly másik könyvben van! Meg az idézett démon is. Ha ilyen lesz a 8. kiadás is feladom. A hobbittal is mi lett. És még mentegetitek a GW-t, ez a legviccesebb... :D

    VálaszTörlés
  7. Zirriannak pontról-pontra igaza van. Én a 6. kiadás után adtam el mindent, az utolsó szögig és rá pár évre (rövid Infinity és KoW kitérő után) kezdtem neki a Bolt Actionnek. Zongorázni lehet a különbséget. 30 figurás gyalogsági dobozok 9800 forintért, és abban MINDEN van. Azt hogyan csinálja a Warlord? Mindenük a UK-ban készül, ottani bérekért, ottani rezsivel. Olcsóbb a műanyag nekik, mint a GW-nek? (A két cég 500 méterre van egymástól.) Nem tudom mennyi régi embert fognak visszahozni a szabályok, vagy az új (??) stílusú kommunikáció (ami másutt magától érthetődő, sőt jobban is művelik), de szerintem ezekkel az árakkal nem lesznek versenyképesek, csak úgy ha a pontszámokat az egekbe emelik, és 2-3 osztag-doboz 800-1000 pontot ér majd.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ne csak a műanyag mennyiségét nézzük szerintem a dobozok áránál... Talán legelőször vegyük azt hogy a Bolt Actionnak adott a "világa" (felszerelések, harcoló oldalak, járművek, stb stb) egy fillért nem kellett beletenni abba hogy ezt egy kisebb nagyobb csoport évek alatt felhúzza, bővítse, kitöltse tartalommal... Valljuk be BA marketingre terén se kellet hogy sokat költsön, mivel a második világháborút azért az emberek jó része ismeri még ha csak felületesen is. Ezen felül azért a GW javarészt top minőséget pakol le műanyagból, amihez már a warlord is közelít de rengeteg fém cuccuk van még mindig.
      Félreértés ne essék ettől függetlenül a GW még így se olcsó, de ami dobozt megveszünk annak szerintem java része inkább a fent említett tételekre megy el mintsem a műanyag árára.

      Grosh

      Törlés