2015. szeptember 12., szombat

Kings of War bemutatónap Debrecenben

Üdv Olvasók!

Örömmel jelenthetem, hogy rengeteg belefektetett energiával és hajnalig tartó festés árán sikerült két sereget tűrhető állapotba hoznom egy Kings of War (KoW) meccsre, és megfelelő szervezés mellett bemutatni a HTBK klubnak. Ezzel a blogbejegyzéssel szeretném szemléltetni Nektek, hogyan érdemes rákészülni egy ilyen bemutatóra, milyen akadályokat kell leküzdeni, és beszélnék természetesen arról is, miért tetszik nekem és a klubnak a KoW, és miért látom esélyesnek a játékrendszert a Warhammer Fantasy leváltására. Kezdjük hát!


Felkészülés egy bemutatónapra

Mielőtt bármit bejelentenénk bárkinek, tájékozódjunk a játékról.
1) Keressünk olyan embert, aki ismeri a játékot és kérjük ki a véleményét.
- Én erre Zirrian kollégát faggattam ki, illetve MasterDwalin leírásait olvastam el, ők nagy helytartói ennek a játéknak Miskolcon illetve Pesten. Zirrian kollégától vettem annó a kifestett nem Teuton, de keresztes lovagokat.
Zirrian blogja itt található: http://plasticfantastic.blog.hu/
MasterDwalin blogja meg itt található: http://asztropata.blog.hu/2015/08/28/kings_of_war_2_kiadas_5_ok_hogy_miert_probald_ki
Illetve a Kings of War Fácsebúk-csoport is játszik, ha tudunk angolul.


 2) Döntsük el, mekkora pontból legyen a bemutató és milyen seregekből.
- Nekem adva volt a Teuton lovag sereg (amit SAGA-hoz rendeltem), illetve a gnoblárokból kihoztam egy értelmes alapsereget (lásd lentebb). 500-700 pont között teljesen elég a sereg, a lényeg, hogy legyen változatos, megállja a helyét és kis pályán jó kis mozgalmas csata legyen. Legyen lovasság, lövős egység, szörnyek, legalább 1 karakter, minimális mágia és persze sima gyalogosok. Én ezt tudtam összehozni:

Kings of War bemutatónap - Kingdom of Men VS Goblins (570 pts)Kingdom of Men -
10 Knights
10 Knights
10 Crossbowmen
10 Foot Guard
Össz:
570 pts

Goblins -
Horde Rabble (40 goblins)
Fleabag Horde (10 riders)
2x Regiment of Trolls (3 trolls x 2)
1 Wiz with Lightning Bolt(3)3) Keressünk embereket, akiket érdekelhet a játék.
A KoW nagy előnye, hogy sok jó tulajdonsággal rendelkezik. Viszonylag olcsó, nagyon gyors, egyszerű tanítani, látványos, ingyen le lehet tölteni az alapszabályokat. Lyman kollégát és Xedar komát tudtam beszervezni, ilyenkor mindig ügyeljünk arra, hogy több felületen is támadjuk és emlékeztessük őket a közelgő eseményre (fórum, skype, telefon, postagalamb, stb.).4) Fessünk, mint az őrült!
Ha megvan a hely, az időpont, az emberek és a figurák, és beszereztük a plusz dolgokat (kemény karton, színes gyöngyök, kávé), akkor jön a legnehezebb feladat... Minden figurára nyomjuk fel az alapfestéket és az alapszíneket, minél gyorsabban, de ne hányadék módon! Én szerencsére nem voltam sem gyerekek, sem feleség által zaklatva, az én versenyfutásom a munkahellyel volt. De meg tudtam oldani, minden este ha az ember rászán egy kellemes 2 órás festési időt, akkor 5 éjszaka csodákra lehet képes... Csak ne menjen a munka és az egészség rovására :)5) Legyünk felkészültek.
Készüljünk fel a váratlan kérdésekre, olvassuk át legalább 2-szer az alapszabályokat, ismerjük a játék menetét, és vigyünk laptopot vagy kinyomtatott papírt a nagy napra. Az eredményt ez nagyban befolyásolja, többnyire pozitívan befolyásolja a bemutatónap végkimenetét, ha az ember minden kérdésre 80% biztossággal azonnal, egyértelműen és TÜRELMESEN tud válaszolni.Végkifejlet


Ráadásul szerencsénk is volt, két érdeklődő kollégista is benézett a bemutatónapra, és a második meccsre már át is tudtam adni a stafétabotot. Ahogy én láttam, mindenki nagyon élvezte a bemutatót, és pozitív visszajelzéseket kaptam a játékról.Szóval MasterDwalin gondolatait megerősítve, mi az az 5 dolog, amiért érdemes kipróbálni a KoW-ot?
1) Hivatalos játékrendszer, mely támogatja a rajongókat és mindenhol könnyen megtanítható
2) A Warhammer Fantasy játékosokat nagyon könnyen el lehet vele csábítani
3) Gyors, egyszerű, 2 óra alatt elmagyarázható, csak a pivotolás okozott nehézséget, nem kell sok terep
4) Látványos, nagy figurás, de lehet spórolni a diorámákon
5) Személyes kedvencem: nem kell a 40 figurát le- és felpakolni, csak előkapod, felteszed és küldjed neki!És milyenek voltak az egységek a tapasztalatok alapján?
1) A Lovagok ha becsapódnak valakibe, csak nagyon rossz dobás kell, hogy ne taroljanak le mindenkit.
2) Ha a trollokat nem viszed le rohamkor, azok bárkit be tudnak ragasztani. Ráadásul nem hülyülnek le, mint a Warhammerben.
3) Kicsit fura, hogy magányos karaktert és 40 fős tömeget ugyanolyan eséllyel találsz el, de természetesen egy emberkét könnyebben haza tudsz kergetni, mint 40-et.
4) A számszeríjászok annyira nem OP-k, mint mondjuk a Dark Elf Xbow-ok fantaziban.
5) A Foot guardok igazi elit harcosok, a trollokon kívül mindenkit automatikusan megesznek, ha odaérnek.
6) A Fleabag Rider (Bolhazsák Lovasok) mozgékonyak, kis troopokat könnyen megesznek, de egy komolyabb egység megeszi őket.Köszönöm szépen mindenkinek, aki részt vett, elolvasta és terjeszti a KoW hírét!
Addig is itt hagyok pár hasznos linket:
Ingyenes seregépítő: http://kow2.easyarmy.com/
Ingyenes alapszabályok (angolul): http://www.manticgames.com/free-rules.html

Üdv:
Kaba

3 megjegyzés:

 1. Nagyon jó cikk lett! És köszönöm az említést is!
  Örülök, hogy terjeszted az igét Kaba :)
  Még sok KoW játékot kívánok!

  Üdv
  MasterDwalin

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nagyon szívesen, és köszönöm dicsérő szavaid! Ha lesz Kings of War rendezvény fent Pesten, szóljatok le Debrőbe is!

   Törlés