2019. január 27., vasárnap

Első és Utolsó Murderfuck versenyem – 7/10. rész


Sziasztok Kedves Olvasók!

A mai napon, ahogy korábban ígértem, részletes elemzésre kerül a Nighthaunt sereg, mit tudnak, miben jók, miben gyengék… Következő alkalommal pedig ennek ismeretében kaptok egy epikus, részletes elemzést a cseh ellenfelem, Corrupted Jan “Polak” elleni csatáról (“A Csata” nevezetű küldetésről), aki már a blogban ismertetett Blades of Khorne sereg úthengerét hozta a szellemkéim ellen. Álljon hát itt nem csak érdekességképpen ez a mai bejegyzés, de bárkinek, aki szeretne Nighthaunt sereget kezdeni vagy éppenséggel ellenük készül csatázni. Avagy… Miért jó játszani a Nighthaunt sereggel? (A menő kis GIF-et itt találtam, és direkt úsztattam kicsit ki a szélét :))






Kik hát azok a Nighthauntok?


A Nighhauntok (vagy Éjlidércek) a Warhammer: Age of Sigmar egyik játszható, önálló frakciója, mely az élőket irigylő és megvető szellemekből és éteri lényekből tevődik össze. Élőhalottak, így természetesen a Grand Alliance: Death, azaz a Halálhoz tartoznak, és szövetségben állnak Nagashsal és annak összes gyűlöletes kis szolgájával.
Nagash minden szellemet az általa “bűnnek” tartott cselekedeteivel büntet, így például az élőként gyógyítókként és ápolóként tevékenykedő hölgyeket Dreadscythe Harridanként, azaz hatalmas éles karmokkal áldja meg, mert szerinte elkövették annak a bűnét, hogy a halálba tartó lelkeket tartották vissza az ítéletüktől… vagy itt vannak a büszke vadászok, akik haláluk után hátasukkal összeolvadva, rettenetes Nightglaive-ként, csigalassú tempóban, kiegyenesített kaszákkal kell közeledniük célpontjaik felé. Ami, ismerve Nagash karrierjét, erős képmutatást bizonyít a Halálisten hozzáállása a szolgái iránt…



Prológus (fluff)


Akik régóta benne vannak a hobbiban, és ismerték a WHFB (Warhammer Fantasy Battles), azaz az Öregvilág történeteit, az már találkozhatott korábban is a regényekben vagy az asztalon szellemekkel. Az egyik ilyen volt a sikító Tomb Banshee (ír mitológiából származó, rosszindulatú női házikísértetek), a másik pedig a Kaszáshoz hasonló lidércek, a Cairn Wraithek. Ezeket a figurákat a Vámpír Hercegségek tudták hozni elit egységekként és karakterekként, de teljes sereget nem lehetett kirakni belőlük. Honnan jöttek akkor ezek a spektrális lények?

A Nighthauntok (éjjeli kísértők?) történetéről az Age of Sigmar 2: Soul Wars alapdobozban található rövid füzetecskéből, vagy a később kiadott Nighthaunt Battletome (ez a 40K kódexek Age of Sigmaros megfelelője a GW-nél) tudhatunk meg többet. Röviden a sztori annyiról ír, hogy a 8 Birodalom (Realm), vagy pontosabban mondta Sík egyikén, Shyishben, a halál és élőholtak birodalmában Nagash uralkodik. Ebben a síkban is léteznek ugyanúgy persze emberi városok, zöldbőrűek, elfek és más lények, de mindegyiket áthatja a vészjósló közeg és a mindent magába szívó kesergés és halál… Nos, ebben a síkban létezik egy különleges, máshol fel nem lelhető ásványi anyag, a lilásan pulzáló, ametisztszerű anyag, a “gravesand”, azaz “sírok homokja”, vagy más néven “shadeglass”, azaz “árnyéküveg”. A mágiatudók és nekromanták egy nagyobb mennyiségű gravesand birtokában és megfelelő tudással gigászi hatalomra tehet szert, viszont ennek a beszerzése annyira embertelen és halálos sivatagban szükségeltetik, hogy élő ember ha talál is egy-két szemnyit, akkor mire hazatérne vele, eplusztulna.



Nagashnak szüksége volt újsütetű birodalmának megerősítése érdekében ezekre az ásványokra, ezért csontvázak ezreit indította útnak a sivatagba, ám még a szívós, élettelen lények is csupán parányi adagokkal tértek vissza… Hosszú évek és évtizedek múlva végül sikerült Nagashnak felhalmoznia a szolgái segítségével egy tetemes mennyiséget, melyet ezután az újraépített, hatalmas , fekete piramisában helyezett el. Ekkora szörnyű adaggal, és a helyes varázslattal Nagash borzalmas erőnek uralkodhatott volna, HA nem jöttek volna a mindig kíváncsi-fáncsi skavenek és a fékezhetetlen ork hordák.



Történt ugyanis, hogy míg egy hatalmas ork (orruk) sereg invázióval kellett elbánnia a fő nekromatának, sunyi kis patkányok szivárogtak be a piramis közepébe. A rituálét, melyet Nagash megkezdett, így a patkányemberek megfertőzték azzal, hogy a szertartás legkritikusabb részeinél letöregették a helyükről az árnyéküveg darabkákat. Ez pedig azt eredményezte, hogy a Piramis hatalmas erővel forogni kezdett, belefúródott a homokba, majd akkora mágikus “gravitációt” hozott létre, hogy egy hatalmas tölcsért, az úgynevezett “Nadirt” hozta létre. Magát az eseményt pedig “Necroquake”-nek, azaz “nekroföldrengésnek” hívták. Ez a Nadir egy hatalmas fekete lyukként nem a fényt, hanem a különböző síkokról az eltávozottak lelkeit, és Shyish halálmágia energiát szívta magába. A nekroföldrengés másik mellékhatásaként pedig Shyishon és más síkokon is tömegesen kezdte az eltávozott lelkeket gonosz, kísértő szellemekként feléleszteni.

Nagash szerencsétlenségére ezek a hordák céltalanul, vezér nélkül kezdtek el bóklászni, és nem tudta őket ütőképes seregekké, csapatokká szervezni. Félt attól, hogy a földrengés következtében feltámasztott lidérchordákat nem tudja saját céljaira felhasználni. Ezért Lady Olyndert választotta, hogy Mortarchként vezesse a Nighthaunt sereget, aki ezeket a zavarodott, tudatlan kísérteteket úgynevezett “Kivonulásokba”, vagy angolul “Procession”-ökbe szervezte.




És mit tudnak?


Szellemes kis barátaink, azon kívül, hogy rendkívül jól néznek ki, a következő képességekkel keserítik meg ellenfeleink életét:

  • Ethereals (Éteriek): A Nighthaunt sereg legnagyobb, kétélű fegyvere, a 4+ (esetenként csak 5+) mentő, mely körberöhögi a rendinget és az összes módosítást, ami lefele, vagy felfele javítaná a páncélmentőt. Ha bekötött szemmel is meg tudsz dobni egy 5+-ot, ez a sereg körülbelül halhatatlan lesz az asztalon.
    Sajna én hozom az átlagot, kb. 50%-a sikerül a mentőknek, és bár a nagyot durranó, rendinges fegyverek páncélmódosító értékei nem érdekelnek, de egy D3 vagy D6 damage már eléggé fáj. Sok ütésre sok mentőrontás, így tömegseregek ellen könnyen törnek… Főleg az egy sebes modellekből álló egységek (Bansheek, grimghastok, raspok és nightglaivek).
  • Aura of Dread (A rettegés aurája): -1 a bátorságpróbákra (törésre) minden 6"-en belül álldogáló ellenséges egységre, bármely Nighthaunt egységtől. Nem a személyes kedvencem, tényleg csak törésnél van jelentősége, és sajnos nem adódnak össze. Általában ez plusz egy halott goblin, vagy mázli esetén egy nagyon keményen megrettenő, de még élve ott maradó több sebes egységnél mínusz egy figura..
  • Deathless Spirits (Élőholt szellemek): Ez már érdekesebb, és a jelenlegi versenyseregek mortálseb esőjében egy alapkő, amibe két kézzel kapaszkodhatunk. Minden esetben, mikor lidérc egységeink elszenvednek egy sebet, vagy egy mortal sebet, és 12”-en belül vannak teljesen(!) egy barátságos Nighthaunt hőstől vagy a generálistól, akkor 6-oson nem veszi figyelembe a sérülést. Mortáleső esetén azért matematikailag minden 6. szellemkét megmenthetjük, kábé annyi eséllyel, mint régi WHFB-ben a vadorkokat a harci festéssel. Jobb, mint a semmi.
  • Feed on Terror (Terrorra akadva :) ):
    Szintén a sereg moráltörő jellegére építve, ha egy ellenséges egység elront egy harci sokk tesztet, akkor egy (sajnos csak egy) általunk választott Nighthaunt hős, ha 6”-en belül áll, akkor visszagyógyul egy sebet. Sajna a legtöbb hősünk 5 sebponttal mászkál (néha 6-tal), így eléggé rá vannak szorulva a gyógyulásokra, kérdés, az az 1 pont megmentheti-e. (Általában nem)
  • From the Underworld They Come (Az Alvilágból jöttek!): F
    Deep strike, ha mond ez valamit a 40K-soknak, a sereg max felét kint lehet hagyni és 4. kör elejéig fel kell hozni őket a szokásos 9”-es távolságos szabállyal, ami nagyban megkönnyíti a sereg mozgékonyságát. Hadigépvadászatra, hátul álldogáló szupport hősök levadászására, vagy simán csak figyelemelterelésre tökéletes. Én az Executioner-t mindig így hozom, 80 pontért megindítom karaktervadászatra, legtöbbször felsül, de legalább az ellenség hátvonalát addig is molesztálja.
  • Wave of Terror (Terrorhullám): When a NIGHTHAUNT unit makes an unmodified charge roll of 10+. The charging unit can immediately fight, and can still fight again in the following combat phase.
    A legislegkedvencebb Nighthaunt képességem, a szellemcunami! Valahányszor a rohamra a két kockával egy módosítatlan 10-est dobunk, akkor kapunk egy INGYEN, azonnal lejátszandó közelharcot, a sima közelharci fázison kívül. Ha jobban tudnék dobni, rettegnének tőlem, de Murderfuckon egész versenyen 3 meccs alatt talán ha 3-szor sikerült...
  • Spectral Summons (Spektrális idézések):
    A generális speciális képessége, ingyen. Fogsz egy pályán lévő Nighthaunt baráti egységet, majd 12”-re a generálisod mellé (de 9”-re az ellenségedtől) magad mellé teleportálhatod. Nagyon hasznos dolog, én a Black coach kocsimat szoktam kimenteni egy olyan közelharcból, ami nem kedvez neki, vagy egy osztag hátul maradt raszpit szummonálok előre közel, ha már szorul a hurok… Cserébe vigyázni kell nagyon a generálisra, ha megölik, akkor ezt a teleportálást NEM tudja más megcsinálni sajnos. Én az élőhalott lovagomat szoktam ezért mindig lóháton ezért kiválasztani, az ő 12”-es mozgásával könnyen tudom ezt a képességet a megfelelő helyre pozícionálni. Meccset ezzel sajnos még nem nyertem, de az ellenségre a frászt rá tudtam hozni egyszer :)




Nos, nagyjából ennyit szoktam mindig elmondani csata előtt, ha valaki még nem játszott Nighthaunt ellen. Nem szeretem a harc hevében az ellenfelem tudtára adni, miket tud a seregem, nem érzem tisztességesnek a szívbajt hozni rá egy szellemcunamival vagy egy teleportálással. Szeretem, ha tudja, mire számíthat, és a dobásain és a taktikai döntésein kell agyalnia, és nem kell állandóan tartania attól, hogy hirtelen előjövök valami addig tök ismeretlen képességgel.




Amint a képességekből látszik, a Nighthaunt sereg két erőssége a módosítatlan mentő és a mozgékonyság. Sajna könnyen törnek az egységek, és bár rengeteg varázslat és képesség van, ami visszagyógyítgatja a figurákat (Spectral lure, Tormentor képessége), sajnos üvegkalapács a sereg… Ha Te választod meg, hogy hol és mit rohamozzon, akkor már közel a győzelem, de ha elkapják egy erőset ütő, de kevés sebbel rendelkező csapatomat, az szilánkosra törheti a legédesebb álmaimat is…

Folytatás hamarosan az epikus, Khorne megacsatával (1750 pont)!!! Ne hagyjátok ki!
Üdv:
Kaba






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése