2011. augusztus 5., péntek

A hidra pókot eszik ... vagy nem?

Szép estét kívánok minden Olvasónak!


Ahogy ígértem, ma összeeresztjük a warhammer világ két nagy böszöm szörnyét, az Arachnarok Spidert és a War Hydrát. De mielőtt elkezdődne a fájt, ismerkedjünk meg velük személyesen!




A lila sarokban feszít öt fejével minden sötét elf sereg kötelező egysége, a görög mitológiából szökött hidra! Fontos, hogy soha ne menjünk neki meggondolatlanul, és még véletlenül se adjunk neki hámhúszat...

Nézzük, mi az, amit tudnunk kell róla. Két gondozó kísérgeti, olyan korbácsokkal, amik Armour Piercing támadással rondítja a sebeinket, ők fejenként támadnak kettőt. A kezelőket természetesen csak úgy kiütni/direktbe lelőni NEM lehet. (Túl szép lenne!)

Maga a szörnyike kezelőkkel együtt 6 incheket mozog, szóval elég valószínű, hogy ő rohamozik be azt, akit akar. WS4, S5, T5, I2 és 7 támadás. Ld6, de a kezelők 8-asa számít, szóval menekülést ne várjunk tőle túl gyakran. Ha még ez nem lenne elég, van egy halom spec szabálya, amit jobb, ha felírunk a karunkra tollal, el ne felejtsük a csata hevében:
  • Eternal Hatred (közelharc első körében MINDEN ellenség ellen újradobja a találatot)
  • Terror
  • Large target (kerítés nem takarja ki)
  • Scaly scin 4+
  • Regeneráció (!!!)
  • Fiery Breath (annyi erejű flaming breath, amennyi sebe van)
Sok embert megkérdeztem, mit lehet kezdeni ezzel a döggel, és általában a jól bevált receptet ajánlották: nyílvető, tűzvarázslatok, és kis sz@r fast cavalry egységekkel eljátszani a "rohamozol?elfutok, összeállok..." című játékot.



A zöld sarokban terpeszkedik a WHFB legnagyobb méretű szörnye, a kitinpáncélos gumipók!
Lloth kis kedvencét többféleképpen is fel lehet tuningolni: adhatunk neki flingert, de alá is tehetjük egy hősnek (gobbó sámán esetén a kisöreg Loremaster lesz). Most az egyszerűség kedvéért simán hozzuk. Jól jön az I1-nél ütés és a kis hex spellek, de ez nagyon kiszámíthatatlan, ezért nem kalkulálunk vele.

Karakterisztikái: 7-es mozgás, WS4, S5, T6, W8(!!), I4, A8. Erdei gobbókból nyolc vezeti, kiknek Ld-je 6, és ez vonatkozik a nagy ízeltlábúra is.

Spec szabályai:
  • Forest strider (lesz@rja az erdőt mozgásnál)
  • Howdah Crew(kis gobbók támadnak)
  • Immune to Psycho (hatos LD mellett ez igazi kincs)
  • large target (ld. fent)
  • Natural Armour (4+)
  • Obstacle strider (lesz@rja a falakat is)
  • Poisoned attack (de csak a pók)
  • Stubborn (istenkirályság, mindig módosítatlan ld-re dob)
  • Swiftstride (rohamnál és menekülésnél 3d6 és a legkisebbet kiveszi)
  • Terror
  • Venom surge (egy támadása a 8-ból D6 sebet okoz)
  • wall-crawler (lesz@rja az épületet is)
Na, azért a pókica sem piskóta. Eresszük hát le kettejük között a kerítést, és hadd menjen a vérengzés!

----------------------------------------------

Tegyük fel azt az esetet, mikor a szopóág végén a pókunk csücsül. Hogy miért? Mert erre vagyok kíváncsi, hogy érdemes-e beruháznom erre a kis jószágra. :-)

Szóval egy rosszabb eset történik: a hidra rohanja be szemből a pókunkat egy dombról, és math hammeres számításunknál a hidra felfelé fog kerekíteni, a pók pedig lefelé. Terrort nem dob senki.

Szóval első menet (I5):
Ütnek a hidra gondozói, 4+-ra találnak, 4-ből 2 ütés talál. Ami kettő nem talál, újradobhatják hatred miatt, amiből 4+-ra még egy talál. Azaz bemegy a kezelőktől 3 találat, ebből 6+-ra sebez az egy harmada, azaz 1 seb bement. Ez ellen a pókmaminak csak 5+-os mentője van (armour piercing). 1/3 eséllyel megdobná, de most legyünk pesszimisták, és bemegy egy seb.

Második menet(I4):
A pókmama begurul, és megcsipkedi 8 támadással a hidrát. (A kezelőket nem lehet, a kis mocskok elbújnak a nagy hüllő mögé). 8-at támad a pókunk, ebből ugye egy ütés a sok sebet okozó. 8-ból 4+-ra talál 4, és pesszimisták lévén persze NEM a multisebet okozó. Ebből a 4-ből sebez 4+-ra 2, amire a hidra dobhat egy sima pikkelyes mentőt (-2-vel) 6+-ra, ebből tegyük fel, van olyan piszok mákja hogy egyiket megdobja. Egy seb bement a hidrának, de regenerációja (4+), fél kézzel leszedi. Eddig pók:1 seb, hidra:0 seb.

Végső menet(I2):
A goblinok és a hidra egyszerre támadnak. Kifújja a torkából a tüzet, 2d6 automatikus sebből dob 7 sebet, ötös erővel (mert még minden sebe megvan), azaz a pókunknak azonnal dobni kell 7 darab 6+-os mentőt!!! Ebből a 7-ből egyet megdob, de bemegy 6 seb. Jajaj!
Hidra bácsi még nem végzett, elkezd ütni, méghozzá 7-et. Ebből a 7-ből talál 4+-ra 4 (felfelé kerekítünk neki), de a k@csög a maradékot újradobja, azaz a maradék 3 kockából még betalál 2. 6 találat, ami sebez 5+-ra, azaz egyharmada sebez: 2 seb a póknak. Ezzel kedvenc pókunk ki is halt, de a gobbók a hátán még megszurkálják a rossztevőjüket.
Üt 8 gobbó, találnak 4+-ra, talál 4, sebez 6+-ra TALÁN egy, amit a hidra röhögve leszed a 4+/4+-szal.
Senki sem stompol.


----------------------


Eredmény:
Hidra jött, látott, tüzet fújt, majd megette a roston sült pókot.

Tanulság:
SOHA ne rohanjuk be pókkal a hidrát, vagy ne hagyjuk, hogy ő rohanjon be, mert 290+ pontunk egy közelharci fázis alatt elszállhat.

Remélem tanulságos volt ez az eset, ha valaki talál benne elszámolást, kérem, szóljon, örömmel kijavítom (főleg ha a pók javára megy az elszámolás :-))

Üdv:
Kaba

5 megjegyzés:

  1. ooo, erdekesen szamolsz:
    "ebből 6+-ra sebez az egy harmada" --> hatoda

    "Kifújja a torkából a tüzet," --> automata talalat, nem seb, igy a 7 talalatbol lesz 3 seb (5+-ra menve, pesszimistan, mint eddig), amibol pesszimistan nem mentesz.


    --> pok eletben maradt + sokat csal a valosagon, hogy hidra mindent megdob, amit kell felfele kerekitve, pok meg pont ellenkezoleg, amit elronthat elront.

    mindezek mellett igen, hydra egy alularazott tapgep.

    M.

    VálaszTörlés
  2. A lényegen nem változtat. A lényeg, hogy a közel 300 pontos pókot 1-2 kör alatt átlagos dobásokkal is összecsomagolja a 200 pontos hidra. Lehet, bekap 1-3 sebet de utána még mindig fullgázzal tud gyakni, mikor már az áránál többet hozott és eltüntetett egy stratégiai egységet.

    Amit ződbőrűként tanácsolok ellene (és a listában nem volt), az a fanatikus. A gyanúsan kicsalogatni vágyó dark ridereket meg meg kell próbálni lelőni az anyaosztaggal.

    VálaszTörlés
  3. Nem a Lochness-i szörny kért hámhúszat? Vagy csak én nem fogtam meg a lényeget? :)

    VálaszTörlés
  4. Valóban elszámoltam, pardon. Legközelebb papíron kezdem, úgy látszik az indulat elkapott és hüjjeségeket írkáltam fel :-I

    Loch ness-> az is viziszörny mint a hidra :D

    VálaszTörlés
  5. Fő az objektivitás :)
    Nessos

    VálaszTörlés