2012. november 5., hétfő

Nagash - WHFB könyvajánló


Üdv az Olvasóközönségnek!

Mai alkalommal kicsit fantazizunk, és egy könyvbemutatóval szeretnék Nektek kedveskedni. Még tavalyi GamesDay-en Kozytól vettem meg 2x2000 forintért Mike Lee két fantasy, csúnyán mondva "pulp-adventure", azaz ponyvakaland regényét. Elég sokáig elhúzódott az elolvasása, egyrészt a lustaság, másrészt a szép nagy terjedelme miatt.  Ezek a könyvek Nagash felemelkedését és északra jutását mesélik el. (A szerző a szimpatikus kopasz krapek, aki oldalt látható.)

A Nagash the sorcerer című regény egy puhafedeles, A5-ös méretű oldalakból álló regény, mely a Nagash trilógiának az első könyve. (Nagash the sorcerer, Nagash the Unbroken, és Nagash Immortal.) A regény a Time of Legends sorozat része, melynek könyvei azt mesélik el, hogy lett a Warhammer Fantasy világa olyan, amilyennek ma ismerjük. A sorozat többi részében betekintést nyerhetünk például Malekith, a sötét elfek királyának cselszövéseire (írója Gav Thorpe), és Sigmar felemelkedésének eseményeibe (írója Graham McNeill) is.

A történet spoilerek nélkül:
Az ókori Egyiptomhoz nagyon hasonló Nehekharában járunk, ahol királyok uralkodnak a virágzó birodalom felett, melyet az Istenek ajándékoztak a halandó törzseknek, imádságaikért cserébe. Az Istenek nevei és jellemzői kísértetiesen hasonlítanak az igazi megfelelőjükre (Ptra, Djaf, Asaph, Basth stb), akárcsak a királyok és egyéb szereplők nevei (Akhmen-hotep, Suseb, Rakh-amn-hotep, Shesh-amun, Neferem). A királyok első fia nemzedékek hagyományaként a papságot, a vallást szolgálják, a többi gyermek pedig a trónon követheti elődjeiket. Nagash legidősebb fiúként akarata ellenére a papi pályára szorul. Természetesen ehhez nagyon nem fűlik a foga, és inkább szeretne ücsörögni apja trónjában a papi szék helyett... De hogy hogy lesz a király fiából egy megvetemedett nekromata mágus, azt a könyvből tudhatjuk meg.

Spoiler itt: http://whfb.lexicanum.com/wiki/Nagash



Összegzés


Pozitívumok:
- Nagyon részletes képet kaphatunk egy alternatív Egyiptomról
- Az élőhalottak (csontvázak, vámpírok, zombik, csontvázlovak, lidércek) csak úgy hemzsegnek a történetben
- Minden vámpír- és tomb king sereggyűjtőnek KÖTELEZŐ darab
- A könyv kicsi, könnyű, és egyszerűen szállítható
- A black library egyik legjobb történet/ár kategóriájába tartozó sorozat része (8 fontért 510 oldalas, erős sztori)
- Mike csataleírásai bámulatosak, magasztosak, és izgalmasak, akárcsak a "beszélős" részek
- A szereplők karakterei könnyen elkülöníthetőek, akárcsak a 7 város jellegzetességei

Negatívumok:
- 500 oldal, mely ilyen kicsi puhafedeles könyvnél azt eredményezi, hogy nagyon nehéz gyűrődés nélkül elolvasni
- Akik nem rajonganak az egyiptomi kultúráért, sok helyen nem értik és nem élvezik a leírásokat
- Csak angol nyelven elérhető, és kezdő angolosoknak egy szenvedés lehet
- A történet nem egy időben játszódik, egyszerre halad a múlt és a jelen, bonyolult az elején megszokni a váltásokat
- A karakterek neveit nehéz megjegyezni, az egyiptomi nevek nagyon hasonlóak

Én a 10-esből egy 7-est adtam Neki, reméljük a folytatás a skavenekkel sem marad alul! Mindenképpen ajánlom az élőhalottak és az ókori fantasy szerelmeseinek! És köszönöm Kozynak a könyvet!

Üdv:
Kaba

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése